Crvena zvezda "izbušila" FMP 1foto:ABAliga.com

Na osnovu skora, ali i kvaliteta igre, duel u Železniku trebalo je da predstavlja derbi 13. kola ABA lige. Delovalo je i da FMP posle niza godina može namučiti crveno-bele, pa možda čak i napraviti veliko iznenađenje ukoliko bi košarkaši Zvezde, bez povređenih Davidovca i Dobrića, „ustali na levu nogu“, međutim, neizvesnost je imala dužinu trajanja svega uvodnih 20 minuta.

Već u drugom poluvremenu, Zvezda je manirski pokazala kolegama u belim dresovima šta u praktičnom smislu znači evroligaška razlika u klasi. Razigrani, rastrčani i šuterski raspoloženi, košarkaši Zvezde rezultatski su obesmislili duel već krajem treće deonice, u meri da se do kraja više vodilo računa o broju pogođenih trojki na obe strane važnosti i značaja humanitarnog karaktera – 74:98.

Trebalo je vremena crveno-belima da se adaptiraju na protivnički zonski presing 2-2-1 koji je u dva navrata bio produktivan na način da je FMP osetio i slast kratkog vođstva (11:7).

Trener Stefanović je ciljano mladog Pavićevića imenovao u startnog centra, što je motivaciono uticalo na nekadašnjeg đaka Vizure da ubaci uvodnih pet poena za „pantere“.

Znao je trener Radonjić da naspram sebe ima ekipu koja igru bazira na snažnoj odbrani, tranziciji i igri pod košem, ali nije mogao da očekuje da će Tasić tako lako ostvariti supermaciju na niskom postu (12p).

Rođeni Nišlija je u čak tri navrata, u prvih 10 minuta, manirski realizovao poluhoroge, a FMP je od ukupno 18 datih, čak 13 postigao preko igrača iz centarske linije.

Nije Zvezda imala u tom periodu željeni protok lopte, do produkcije je mahom dolazila u izolacijama Voltersa (9p), međutim ulascima Mitrovića (10p, 4as) i Kalinića (4as) balans je dobio evroligaške obrise.

Gosti su momentalno počeli češće da spuštaju loptu na niski post; istovremeno je i odbrana bivala sve zategnutija ulascima Ivanovića (18p, 5as) i Markovića (10p) što je za posledicu imalo dve presečene lopte i ostvarenu seriju od 0:12 (21:32).

Odlične sekvence imao je Marković; Zvezdu je solidno služio i šut (40,9 za tri) tako da je za nepunih pet minuta druge deonice FMP isporučila 17 poena.

Buđenjem Džonsa (17p, 7as), trojkom Pavićevića (8p) iz „pik end popa“ „panteri“ su pokazali, ispostaviće se, poslednju napadačku reakciju na utakmici, pred odlazak na veliki odmor.

Zvezda je na početku treće četvrtine izašla sa petorkom izrazitih defanzivnih karakteristika, pogotovo u spoljnoj liniji. Lazić i Marković, pre svih, potpomognuti, periodično, Ivanovićem i Holinsom (3 ukr), naterali su rivala na sijaset grešaka u pasu, ishitrene šuteve u obimu potpuno nepreciznosti sa distance.

Crveno-beli su manirski povećavali prednost; FMP željeni efekat nije omogućila ni zona, kombinovana odbrana, dok je zonski presing samo na mahove otežavao Zvezdi organizaciju napada.

Opterećeni i faulovima centara, „panteri“ više nisu imali defanzivne oštrice, naprotiv, sa raspoloženim Ivanovićem, korektnim Vajtom(8p) i Cirbesom (12p), Radonjić je na vreme mogao da odmori Kalinića, Kuzmića i Voltersa.

Na ulasku u poslednju deonicu, Zvezda je već imala 15 timskih asistencija.

Naučeni da ne spuštaju intezitet, bez obzira na razliku, crveno-beli su stečenih dvadesetak poena umešno održavali do kraja meča, posle kojeg su ostali usamljeni na vrhu ABA lige sa 29. uzastopnom pobedom nad FMP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari