Crvena zvezda u trećem kolu L grupe Lige Evrope savladala u Beogradu Gent – 2:1 1FOTO — STARSPORT

Tamo gde je stala u meču sa Liberecom, Crvena zvezda je nastavila u trećem kolu L grupe Lige Evrope protiv Genta – 2:1 (1:1).

Ipak, taj nastavak je bio samo u rezultatskom smislu, ali ne i u igri, koja je bila odlična do 60. minuta, a potom se svela na deozrganizovano i panično branjenje sopstvene mreže.

Ova pobeda je crveno-belima donela veoma značajna tri boda sa kojima su zadržali drugo mesto u grupi i izgledne šanse prolazak u nokaut fazu Lige Evrope. Za siguran plasman biće potrebna još jedna dobra partija, ponovo protiv Genta, ali u Belgiji 26. novembra.

Ukoliko Hofenhajm, što se očekuje, i u narednom meču savlada Liberec, Zvezdi bi onda u Belgiji bio dovoljan i bod, a čak i da ne uspe u tome imala bi u poslednjem kolu popravni protiv nemačke ekipe.

Prvak Srbije je odlično započeo meč, prikazujući igru kakva je viđena pre samo nedelju dana protiv češkog kluba. Belgijska ekipa je takođe od prvog minuta pokazala da nije na „Rajko Mitić“ došla da se brani već da vodi otvorenu borbu.

Upravo je takva igra davala crveno-belima prostor za kontre iz kojih je bila najopasnija. Jedna takva isplatila se već u 12. minutu kada je Ben posle centaršuta u srce šesnaesterca promašio loptu, ali je time učinio uslugu Kangi koji je sa oko 12. metara po zemlji matirao odbranu i golmana Genta Kosemansa – 1:0.

Nanizalo se posle vođstva još nekoliko sjajnih šansi za pogodak domaćih, ali sreća i spretnost odbrane belgijske ekipe uspeli su da spreče dupliranje rezultata. Kako to u fudbalu obično biva, ko svoje šanse propusti – suoči se sa kaznom, a Gentova je stigla u 31. minutu.

Sanogo je zakasnio da uđe u blok vezisti gostiju Ođiđi-Ofoeu, a njegov izuzetno jak šut odbio se o ruku Degeneka, zbog čega je lopta prevarila golmana Borjana i završila ispod prečke – 1:1.

Iako je gol gostiju bez sumnje bio prelep, mora se naglasiti da su ga postigli posle praktično prve prave šanse koju su napravili na meču.

Crvena zvezda u trećem kolu L grupe Lige Evrope savladala u Beogradu Gent – 2:1 2
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Do kraja poluvremena uspeli su da stvore još jednu priliku, kada je Jaremčuk bio brži od cele odbrane Zvezde, ali se Borjan nije dao iznenaditi iako mu je prišao iskosa na samo nekoliko metara od gol linije. Odmah iz sledećeg napada Katai je ozbiljno uzvratio, ali se prečka isprečila i spasila mrežu gostiju.

Nastavili su crveno-beli s dobrom igrom i na startu drugog poluvremena. Nagrada za konstantne napade stigla je u 59. minutu kada je Katai velemajstorski iz slobodnog udarca sa 20 metara pogodio unutrašnju stranu stative gola Genta, a lopta se odbila baš tamo gde treba, u mrežu – 2:1.

Malo je nedostajalo da samo pet minuta kasnije Gobeljić stavi tačku na meč, ali je posle sjajnog šuta Gajića i odbijene lopte pogodio stativu sa samo pet metara.

Od tog momenta Zvezda kao da je prestala da igra i odlučila da samo brani svoju mrežu – i to panično. Upravo je minut kasnije nerezonsko izbacivanje lopte Borjana umalo skupo koštalo domaće jer Dorš nije umeo da iskoristi poklon i šutirao je pravo u golmana Zvezde.

Kako je vreme dalje odmicalo, tako je panika potpuno preuzimala kontrolu nad igračima prvaka Srbije. Nije pomoglo ni to što je trener Nebojša Milošević (Dejan Stanković ponovo bio na tribinama zbog suspenzije iz meča s Hofenhajmom) uveo Njegoša Petrovića umesto Mirka Ivanića ojačavajući defanzivu u srednjem redu, a kasnije i trećeg štopera Radovana Pankova.

Gent je apsolutno kontrolisao ne samo igru i sredinu terena, već i prostor na svega 20 metara od gola crveno-belih. Prvaka Srbije spasili su do kraja samo sreća i spretnost kapitena Milana Borjana. Upravo je golman domaćih bio junak i kada je u poslednjem minutu sprečio gotovo siguran gol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari