Crvena zvezda poražena od Zenita u poslednjim sekundama meča - 75:76 1Foto: BETAPHOTO/KK CRVENA ZVEZDA mts/DS)

Odigrali su srčano i borbeno; u maksimalno skraćenoj rotaciji, jureći rivala praktično sve vreme, košarkaši Crvene zvezde imali su na kraju, tačnije 2,8 sekundi pre isteka 40. minuta napad za pobedu, ali je Džordan Lojd promašio ulaz posle kojeg je Zenit mogao da odahne.

U dramatičnoj završnici, do koje je Zvezda došla sjajnim sekvencama Dobrića i Davidovca u poslednjoj deonici, crveno-beli su na 31 sekund do kraja imali 75:73, ali je Ponitka ofanzivnim skokom omogućio izvanrednom Pengosu da trojkom, ispostaviće se posle dosuđenog faula u napadu Kuzmića, odmah potom odsviranih pet sekundi pri izvođenju bočnog auta istog igrača (Ponitke) i promašenog ulaza Lojda, postavi konačnih 75:76 u 25. kolu Evrolige.

Srpski velikan je tako čak osmi put ove sezone doživeo evroligaški poraz u hali „Aleksandar Nikolić“ u završnici na jedan ili dva poseda; sledstveno tome i ne čudi, između ostalog,  što u elitnom društvu ne zna za trijumf još od 18. januara.

Samo devetorica seniora, uz dvojicu juniora, u petom meču u poslednjih osam dana, imalo je naspram sebe jednu od najboljih gostujućih ekipa u Evroligi ove sezone.

Jasno je bilo da će napadački mnogo toga zavisiti od umešnosti Džordana Lojda; Amerikanac je i sinoć košgeterski bio raspoložen u prvom poluvremenu (čak 17 od 21 poena) međutim sa prisutnim problemima i naspram odlične odbrane gostiju nekako je bilo i očekivano da će crveno-beli sve vreme juriti rivala.

Pengos je bio pokretač gotovo svih produktivnih napadačkih rešenja Zenita; maltene svaku od osam izgubljenih lopti domaćina u prvih 20 minuta, ruski tim pretvorio je u lake poene. Zvezda je poziciono pokušavala da igrom na niskom postu, ciljajući prevashodno Pengosa, napravi određenu prednost, međutim pravovremenom rotacijom sa strane pomoći gosti su uspevali da neutrališu mis-meč situacije.

Ulascima bivših igrača Zvezde – Riversa i Berona, Zanit je dobio više šuterskih opcija, naročito produktivnih nakon istrčavanja iz postavljenih blokada. Samo je Rivers ubacio tri trojke do poluvremena, dok je Beron jednom bio precizan sa distance. U takvoj konstelaciji, prednost Zenita od nekih desetak poena bila je logična. Samo u prvih 13 minuta Zanit je imao čak devet timskih asistencija; pokušao je trener Radonjić da pomeranjem Jagodić Kuridže na peticu smanji produktivnost rivala iz centralnog pika, ali je sjajni Pengos svako skupljanje odbrane iskažnjavao izlaznim ili pasovima ka najbližem saigraču u spoljnoj liniji.

Od povratka Radonjića, Kuzmić je znatno aktivniji na ofanzivnom skoku (5ofsk) i  sinoć je demonstrirao osećaj i upornost pod protivničkim obručem ali mu je falilo više odlučnosti, s obzirom na to da je u nedostatku trojice plejmejkera dobijao malo lopti iz centralnog pika. 

U nastavku utakmice Zvezda je defanzivno odigrala izvanredno (gosti ubacili samo 28 poena); uspela je gotovo da u potpunosti neutrališe protivničku igru u tranziciji. Balans u napadu pronašla je kreacijom sa niskog posta Jagodić Kuridže i Davidovca, kao i smelijim potezima mladog Uskokovića koji je meč završio sa šest asistencija.

Nalik finalnom duelu Kupa Radivoja Koraća protiv Mege, domaćin se opredelio da većinu akcija bazira na traženju mis-meča pod košem: Radanov i Davidovac imali su takav vid zadatka i poprilično su ga uspešno rešili. Na svaku Pengosovu trojku (25p, 5/6 za tri, 7as) Zvezda je imala odgovor preko probuđenog Dobrića (13p, 3/7 za tri) i konstantnog Davidovca (8p, 3as).

Njih dvojica vezali su tri trojke  i nakon presečenog pasa Davidovca, Zvezda je u uvodnom delu četvrte deonice došla do preokreta (62:61). Uplašili su se tada gosti; sva ovlašćenja predata su Pengosu koji je do kraja meča učestvovao bukvalno u svim poenima Zenita (11p i jedna asistencija).

Crveno-beli su igrali dosta smisleno u tim trenucima; protok lopte bio je dobar (8 timskih asistencija u drugom poluvremenu) i posle vezanih trojki Davidovca i Dobrića za 75:73 na 31 sekund do kraja činilo se da će domaćin ostvariti veliku pobedu, međutim Pengosova trojka iz nebuha i promašeno polaganje Lojda preskupo su koštali srpskog velikana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari