Crvena zvezda u doba korone 1Foto: STARSPORT

Ono što je negde i najavljivano od početka pandemije korona virusa, potvrđeno je na sednici predsedništva i poslednjoj redovnoj sednici Skupštine kluba sa Malog Kalemegdana.

Budžet Crvene zvezde u takmičarskoj 2020/21. biće manji za 30 odsto u poređenju sa sezonom 2019/20. U vrhunskoj konkurenciji od 18 klubova, drastično umanjenje novčanih sredstava znači i da će crveno-beli biti na „evroligaškom minimalcu“, odnosno da su već sada načinili umešne finansijske manevre na tržištu igrača prilikom dovođenja respektabilnih pojačanja u najboljim igračkim godinama: Marka Simonovića, Korija Voldena, Džordana Lojda, Lendrija Nnoka, Lengstona Hola, Duopa Rita… U želji da budu ravnopravni na evroligaškim terenima, odnosno dovoljno kompetitivni da u ABA ligi osvoje titulu, crveno-beli pokušavaju da proces formiranja ekipe za narednu sezonu usklade sa značajno manjim novčanim sredstvima koja, izvesno, neće biti veća od pet miliona evra.

U poređenju sa prethodnom sezonom, Zvezda je igrački promenila lični opis. Osim Branka Lazića, Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca, Boriše Simanića i Marka Jagodića Kuridže, gotovo da nijedan igrač sa značajnijom ulogom i minutažom nije ostao u klubu, dok su na Mali Kalemegdan stigli i vrlo talentovani domaći igrači Aleksa Radanov i Aleksa Uskoković. Za dovođenje novajlija crveno-beli su u budžetu morali da isplaniraju pozamašnu sumu novca, koja bi pak trebalo da bude uokvirena po preporukama Evrolige.

– Budžet Crvene zvezde za narednu sezonu iznosiće pet miliona evra neto; biće, dakle, 30 odsto manji u poređenju sa prethodnom takmičarskom godinom. Nama su prihodi od prodatih sezonskih i pojedinačnih karata imali udela od nekih 25 do 30 odsto u budžetima prethodnih sezona. Zbog pandemije korona virusa to u narednoj sezoni, očigledno, neće biti moguće – naglasio je za Danas Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde.

Budžet od pet miliona evra gotovo izvesno neće biti za poređenje sa klubovima u evroligaškoj konkurenciji.

– Crvena zvezda je navikla da posluje i ostvaruje rezultate sa budžetom koji je ubedljivo najmanji u evroligaškim okvirima, bez obzira na sve priče i spinove koje slušamo godinama da su nam budžeti 15, 14 ili 11 miliona evra. Ne govorim samo o prethodnoj sezoni. Mi budžet formiramo prema realnim mogućnostima i okolnostima, ali transparentno, jer Evroliga nije organizacija koja trpi i dozvoljava improvizacije na tom planu, već traži vrlo jasno i dokumentovano poslovanje – napomenuo je predsednik Crvene zvezde.

Ako se uzme u obzir da je preporuka Evrolige da klubovi učesnici na plate igrača troše do 60 odsto godišnjeg budžeta, to znači da će crveno-beli raspolagati sa tri miliona evra za igrački sektor.

– Govorimo o preporuci Evrolige koju je Crvena zvezda prethodnih sezona poštovala i poštovaće je i u budućnosti. Otprilike, tri miliona evra trošiće se na plate igrača u narednoj sezoni, među kojima će najveća biti oko 400.000 dolara, tačnije između 350 i 400 hiljada, a najmanja 70.000 evra, odnosno između 50 i 70 hiljada – transparentan je Nebojša Čović.

Evroliga je prethodnih sezona zahtevala da minimalan budžet klubova učesnika bude pet miliona evra; s obzirom na pandemiju korona virusa očekivalo se da najelitnije takmičenje bude fleksibilnije u datom kontekstu, međutim predsednik Zvezde otkriva da su pravila ostala nepromenjena.

– Evroligin zahtev je da minimalan budžet jednog kluba bude 5,5 miliona evra, ali bruto, tako da će Crvena zvezda sasvim sigurno ispuniti pomenuti uslov – zaključak je predsednika Zvezde.

Amerikanci stižu 8. ili 9. avgusta

Zbog odlaganja početka ABA lige za dve nedelje (trebalo da startuje 19. septembra) usled pogoršanja situacije sa pandemijom korona virusa u regionu, Crvena zvezda je pomerila start priprema, koje bi trebalo da počnu 11. avgusta. Crveno-beli trenutno u sastavu imaju petoricu stranaca, među kojima trojicu Amerikanaca; s obzirom na to da je SAD i dalje žarište pandemije, razumna je bojazan da li će svi doputovati u Srbiju do početka priprema: „U kontaktu smo sa svim igračima; inostrani košarkaši doputovaće u Srbiju i pojaviti se u klubu 8. ili 9. avgusta“, odagnao je sve sumnje prvi čovek crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari