Crvena zvezda večeras u Francuskoj za "slamku nade" za Top 8 1

Košarkaši Crvene zvezde su u rezultatskoj i prevashodno igračkoj krizi oličenoj u četiri poraza na poslednjih šest utakmica, tačnije tri vezana u Top 16 fazi Evrokupa.

Loša, negledljiva i spora igra crveno-belih naterala je upravu i stručni štab da se napokon pozabave igračkim kadrom, uporedo pokušavajući da ugase požar na međunarodnoj sceni. Iako im je plasman u Top 8 praktično samo u domenu teorije, puleni Milana Tomića pokušaće večeras u petom kolu Grupe G, na terenu Limoža, da trijumfom „ostanu u životu“ makar do srede, kada im se snovi mogu lako raspršiti, ukoliko Unikaha savlada Valensiju koja se upravo u Beogradu prošle nedelje plasirala među osam najboljih u Evrokupu.

Prve reakcije nakon poraza od Valensije, Tomić je pokazao odlukom da Maika Cirbesa ne povede u Zagreb, gde su crveno-beli u subotu doživeli prvi poraz u regionu i to veoma ubedljiv. Večerašnje neigranje nemačkog reprezentativca jasan je znak da su crveno-beli spremni da donedavno startnog centra puste niz vodu. Limož je posle poraza od Unikahe kod kuće u neizvesnoj završnici izgubio sve šanse da se plasira u narednu rundu, ali će protiv Zvezde sigurno videti odličnu priliku da Top 16 fazu ne završi bez ijednog trijumfa.

– Jako nam je značajno da dobro odigramo ovu utakmicu, moramo da budemo maksimalno spremni, iako je situacija sada 50-50, jer zavisimo i od drugih rezultata u grupi. Zato naš deo moramo da odradimo do kraja u naredne dve utakmice i dođemo do pobeda, pa ćemo videti za šta će to biti dovoljno. Očekuje nas ekipa Limoža koja će biti vrlo motivisana jer žele prvu pobedu u grupi, do koje su mogli da stignu i u dve vrlo neizvesne utakmice sa Unikahom. Fizički izuzetno snažna, visoka ekipa, koja ima svoj kvalitet. Ni u ovom meču neće biti Branka Lazića koji se postepeno oporavlja od povrede mišića – ostao je Tomić zagonetan u vezi sa nastupom Cirbesa, inače jednog od najboljih Lazićevih prijatelja.

Prema određenim saznanjima, u Zvezdi su vrlo nezadovoljni poslednjim izdanjima, ne samo Cirbesa, već i DŽoa Reglanda, zbog čega su čak i spremni da razmotre način rastanka sa startnim plejem, od kojeg nisu očekivali tolike oscilacije u igri i kuburenje sa formom. Zvezda se sasvim izvesno aktivirala na košarkaškom tržištu, poslednjih dana provejavale su informacije u vezi sa potencijalnim povratkom Ognjena Kuzmića, koji je pod ugovorom sa Real Madridom. Ipak, prema saznanjima Danasa, takav angažman nije moguć, prevashodno jer je srpski centar u fazi oporavka od teške povrede kidanja ligamenata kolena i sigurno nije spreman na najveće moguće napore. U Zvezdi razmišljaju i o Stevanu Jelovcu, krilnom centru nemačkog Bamberga i potencijalnom srpskom reprezentativcu koji je 2010. u dva navrata igrao u dresu crveno-belih sa Malog Kalemegdana.

Dobrić: Bolje nego u Zagrebu

Ove sezone često potcenjen, limitirane minutaže i epizodne uloge, Ognjen Dobrić će večerašnje gostovanje sigurno shvatiti kao najbolju priliku da demantuje sve u Crvenoj zvezdi koji nemaju poverenja u njegove košarkaške kvalitete: „Očekujem da odigramo bolje nego u Zagrebu, moraćemo čvršće i sa više energije. Sada znamo ekipu Limoža, videli smo u pripremi ove utakmice, ne računajući naš meč na startu takmičenja, da su odigrali dve potpuno izjednačene i neizvesne utakmice sa Unikahom, što takođe govori o njihovom kvalitetu. Svesni smo da ne zavisi sve od nas, ali želimo naš deo posla do kraja da uradimo kako treba, pa ćemo videti“, svestan je Dobrić da Limož ima fizički izuzetno snažne igrače pod košem poput DŽerija Butsila, Hemonda, Samjuelsa, a pritom timski imaju treći najbolji procenat šuta van 6,75 (oko 42 odsto) u Evrokupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari