Crvena zvezda vodila posle dve četvrtine u Vitoriji, ali su joj fantastični Hauard i Baskonija naneli novi evroligaški poraz 1EPA-EFE/L. Rico

Crveno-beli ni posle tri kola i „izleta“ u Španiju nemaju trijumf na evropskoj sceni – 92:75 (23:24, 19:23, 17:10, 33:18).

Ko je gledao uvodnu četvrtinu nije mogao da zaključi da je domaćin na fenomenalan način dobio svoja prva dva meča aktuelnog izdanja elitnog kontinentalnog klupskog takmičenja, a gost izgubio duel protiv Efesa u Istanbulu i ostao praznih džepova u beogradskom megdanu sa Panatinaikosom.

Jeste favorit sa papira prvi provukao loptu kroz mrežicu i bežao neko vreme rivalu, ali se i tada videlo da je ekipa sa Malog Kalemegdana rešila da učini sve da stane s porazima u EL. Nije, dakle, ni slučajno ni nezasluženo okrenula vodu na svoju vodenicu u 7. minutu (15:17).

Minut i po pre mini pauze vladar regionalne ABA lige pobegao je čak na +7, da bi na mali odmor otišao sa tankom, ali obećavajućom prednošću od jednog poena (23:24). Hauardova trojka uz zvuk sirene trgla je Baskoniju, ali nije poništila poenterski trud Zvezdine trojke Bentli – Mitrović – Dobrić, jedinih strelaca srpskog sastava u tim trenucima.

Dobre rotacije u odbrani, pametno raspoređena odgovornost u napadu i, u završnici akcija, razgoropađeni Mitrović sačuvali su rezultatsku distancu i po isteku prvog poluvremena (42:47). Crveno-beli su  za tih 20 minuta ubacili šest od deset trojki, uz čak 21 skok (sedam u fazi napada) i 13 asistencija. Neverovatni Hauard je sa 19 poena (4/8 sa distance) vukao družinu iz Vitorije, ali nije sam mogao da se nosi sa protivnikom.

A, onda je usledio novi preokret, ovog puta dalekometni. Sa dva vezana realizovana šuta sa 6,75 metara, Baskonija je preotela štafetu Zvezdi (48:47), pa povela sa +2 (51:49), ali su tada stali promašaji izabranika Vladimira Jovanovića (51:51, 53:53). Dok, Partizanovog dželata iz prošlog kola nije krenuo šut (59:53).

Međutim, nije se dao ni srpski prvak, pa je na novi brejk otišao sa više nego prihvatljivim deficitom (59:57), a Dobrićev šut ga je ohrabrio na sve ili ništa borbu u zadnjih 10 minuta uzbudljive bitke na gostovanju takmacu, o čijoj se košarci možda i najviše pričalo posle dva kruga sezone 2022/2023.

Naravno, izabranici Đoana Penjaroja su se držali svoje računice i taktike. Od Tompsonove trice u prvom napadu zadnje četvrtine nisu pristajali na ugrožavajuću razliku, šta više postepeno su je pojačavali (62:58, 68:60, 70:62…), uz evidentnu nameru da sačuvaju maksimalan bodovni učinak u trci za evropsku krunu.

Još kada je Markus Hauard, 178 centimetara visok američki plejmejker dao tri poena za dvocifrenu distancu u 36. minutu (75:64) jasno je bilo da će crveno-bela lađa potonuti i od plotuna bivšeg saigrača srpskog reprezenhtativca Nikole Jokića iz Denver Nagetsa i njegovog evropskog društva.

Mini-serija Petruševa za 75:69 tačno 120 sekundi pre kraja utakmice bila je lažna nada, jer je protivnik opet pojačao gas u ofanzivi i odbio atak na svoju već iscrtanu pobedu. Kocar i nezaustavljivi Hauard vratili su Baskoniji dvocifrenu prednost (83:72), a ostali ih podržali u ostavljanju crveno-belih na 0 trijumfa.

Iako je odigrala ubedljivo najbolje poluvreme od početka evropske sezone, demonstrirajući koncentrisanost, raznovrsnost, šuterski kontinuiet … Marković (sa bandažiranim prstima šake) i ostali nisu uspeli da ne ispadnu iz koloseka, pre nego što im se pod obručima priključe potencijalno ključni igrači u nastavku sezone Nemanja Nedović i Luka Vildoza.

Do tada, Crvena zvezda je u istom košu sa Bajernom i Partizanom – timovima sa po tri poraza na startu Evrolige – u kojoj je večeras srušena rekordnim brojem Baskonijinih trojki u evroligaškoj istoriji Evrolige (19), u čemu je prednjačio Hauard, sa 30 poena.

Posle 33 poena, uz osam trojki Zvezdinom večitom rivalu Partizanu, Hauard je ponovo bio udarna igla Baskonije sa vrhunskim procentom za tri poena – 7/12. Još jednu neverovatnu utakmicu nekadašnjeg NBA igrača upotpunio je Darijus Tompson, briljantnom rolom materijalizovanom sa 18 poena (4/4 za tri), četiri asistencije i četiri ukradene lopte, jedan izgubljen posed i tri skoka. Bitne minute iz drugog plana dao je Vanja Marinković sa 10 poena (2/4 za tri), dok su Dolton Homes, Majk Kocar i Met Kostelo imali devet, odnosno po osam poena.

Jednu od najboljih partija evroligaške karijere odigrao je Zvezdin Luka Mitrović sa 17 poena, osam skokova i indeksom 27. Ognjen Dobrić je posle slabog uvodnog meča sa Panatinaikosom podigao lestvicu sa 14 poena i pet uhvaćenih lopti, Nikola Ivanović je skupio 11 poena, Filip Petrušev je za 17 minuta imao 10 poena i pet skokova, dok je Ben Bentil posle 10 poena u prvoj deonici do kraja ubacio samo jedan penal.

U Zvezdi se sada nadaju četvrtoj sreći, a već za 48 sati videćemo koliko je to realno, obzirom da njene košarkaše u petak čeka još žešće i zahtevnije gostovanje na Pirinejima, pošto idu na noge madridskom Realu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari