"Crveni đavoli" ili "podmornica" 1Foto: EPA-EFE/ Peter Powell POOL

U iščekivanju još atraktivnijeg i skupljeg finala Lige šampiona, sa engleskim timovima Mančester sitijem i Čelsijem u glavnim rolama, njihov ostrvski rival Mančester junajted i španski Viljareal večeras „biraju“ pobednika Lige Evrope.

S manje, više istim šansama da pokupe „kajmak“ na kraju još jednog izdanja UEFA takmičenja. „Crveni đavoli“ znaju kako se osvaja LE (učinili su to 2017. godine), a „žutu podmornicu“ sa Pirineja vodi njen trostruki prvak Unai Emeri (sa Seviljom – 2014, 2015, 2016); oba sastava poseduju dovoljno kvaliteta, iskustva i energije; ni jedni ni drugi nemaju tzv. prednost domaćeg terena u Gdanjsku, Junajted se kroz Premijer ligu izborio za sledeću Ligu šampiona, Viljarealu ne gine, putem Primere, obezbeđena Liga konferencija u slučaju da ne slavi večeras i ode u LŠ…

Bivši srpski reprezentativac Nemanja Matić i njegova ekipa sa „Old Traforda“ su do Poljske stigli PSŽ, Lajpciga i Bašakšehira (grupna runda LŠ), Real Sosijedada, Milana, Granade i Rome (nokaut faza LE).

– Dobar je osećaj igrati u finalu i imati priliku za trofejni završetak sezone. Liga Evrope je respektabilno i inspirišuće takmičenje, a naš protivnik ekipa vredna svakog poštovanja. Želimo da budemo svoji, pravi i na nivou kluba kakav je Mančester junajted. Imamo spremljenu taktiku, ali pita se i Viljareal, videćemo ko će biti strpljiviji, hrabriji, koncentrisaniji… u ovih 90 minuta. Jedva čekamo da krene lopta – tvrdi Ole Gunar Solskjer, Norvežanin koji je osvajao pehare kao igrač MJ, ali kao trener ga još nije doveo do najvišeg stepenika.

Na putu do svog prvog evropskog finala španski tim je imao posla sa Karabagom, Sivasporom, Makabijem iz Tel Aviva (grupna faza LE), Salcburgom, Dinamom iz Kijeva, njegovim imenjakom iz Zagreba i Arsenalom.

– Već je napravljen istorijski uspeh, ali zašto bismo se time zadovoljili kada imamo jedinstvenu priliku da učinimo još grandiozniju stvar za Viljareal. Puno smo radili pripremajući se za bitku sa velikim Junajtedom, želimo da još jednom pokažemo čime smo to zaslužili finale. Pričao sam sa igračima, ne smeju ih „pojesti“ strašan motiv i važnost duela – smatra ideolog Viljarealovog fudbala Unai Emeri.

Četiri duela, četiri nule

Ova dva kluba susrela su se samo četiri puta do sada i to u dva dvomeča grupne faze Lige šampiona, a zanimljivo da niko nije zatresao mrežu za tih 360 minuta. Remijem bez golova prvo su završeni mečevi u septembru i novembru 2005, a onda i u istim mesecima 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari