Da li su nove klinke Marine Maljković podbacile na Svetskom prvenstvu ili im treba čestitati na urađenom? 1Foto: EPA-EFE/JAMES GOURLEY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Košarkašice Srbije završile su učešče na Mundobasketu porazom u četvrfinalu od selekcije SAD 88:55.

Ekipa SAD-a je trostruki svetski šampion, a grupnu fazu takmičenja je završila je sa svih pet pobeda uz koš razliku +231, te poraz Srpkinja od njih ne čudi. Ali ono što raduje je hrabrost i borbenost koju ovu ekipu krasi.

I to se videlo i u četvrtfinalnom duelu protiv SAD-a kada su izabranice Marine Maljković bile u egalu čitavo prvo poluvreme, ali i u grupnoj fazi u kojoj su zabeležile tri pobede i dva poraza uprkos tome što nisu bile ubrajane u favorite turnira.

Selektorka Srbije je povela na Mundobasket podmlađenu ekipu sa kojom je prethodno prošla kroz pripremni period koji je trajao tri meseca.

Više joj na terenu nisu bili Sonja Petrović i Jelena Bruks, najvažnije igračice u prethodnoj trofejnoj generaciji ženske košarkaške reprezentacije naše zemlje koje su u nekoj meri bile i produžena ruka selektorke na samom parketu, pa je Marina Maljković morala da osmisli potpuno nov koncept i organizaciju igre svog tima.

Lišena pomoći Ane Dabović i Aleksandre Crvendakić, ona je tokom leta ostala i bez povređenih Anđele Dugalić i Maše Janković.

Neke igračice su dobile veću i značajniju ulogu u ekipi poput Tine Krajišnik i Dragane Stanković, a sav teret u organizaciji igre pao je na leđa Saše Čađo i Ivon Anderson.

Pa ipak, iako su protivnice znale od koga im prati najveća opasnost na terenu, Marina Maljković je osmislila strategiju koja je bila plodonosna po našu ekipu.

U napadu su mnogo veću slobodu nego što su protivnici očekivali dobili Ivana Raco i Jovana Nogić što su sjajno iskoristile i iskočile u prvi plan.

Jovana Nogić se nije libila da uzme važne šuteve, a na meču protiv Francuske je bila naša najbolja i druga najefikasnija igračica u igri.

U izvesnom smislu Marina Maljković je pogodila sa ulogama svih igračica u timu.

Kristina Topuzović je dala nemerljiv doprinos na skoku, kako u fazi odbrane tako i u napadu, a od Mine Đorđević se tek očekuju dobra izdanja.

Pred ovom ekipom su još mnoga takmičenja kroz koja će zajedno „rasti“.

Nema sumnje da je talenat prisutan i da Marina Maljković zna kako se prave uspesi u košarci.

Pred nama su bez ikakve dileme godine uspeha, a nacija s pravom očekuje nove medalje ženske košarkaške reprezentacije u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari