Damir Mikec : Funkcionišemo kao porodica 1Foto: STARSPORT

– Mi smo jedna od najbrojnijih ekipa i funkcionišemo kao mala porodica. Svi sve znamo jedni o drugima i međusobno se podržavamo, što je bitno u svakom sportu a pogotovu našem, gde važnu ulogu igra psiha i to da ostanete mirni i staloženi – kaže Damir Mikec za Danas opisujući atmosferu u streljačkom timu Srbije pred Igre u Riju.

Tridesetdvogodišnji strelac ove godine već je imao proveru u brazilskoj prestonici na predolimpijskom turniru gde je osvojio srebrenu medalju u gađanju vazdušnim pištoljem. Taj uspeh, kako kaže, služi mu kao „vetar u leđa“ i osnova da može da se nada da će na najznačajnijem sportskom takmičenju doći do zapaženog rezultata. Mikec je inače prošle godine zablistao osvojivši dva zlata na Evropskim igrama u Bakuu u disciplinama malokalibarski pištolj 50m i MK pištolj 10 m, kao i srebro na Evropskom prvenstvu u Holandiji.

– Prošla godina je svakako bila najuspešnija, ali ona nije pala s neba, već je rezultat napornog rada i mog ličnog i mog tima koji će biti u Brazilu – objašnjava strelac.
Nastup u Brazilu biće treći olimpijski za Mikeca, nakon učešća u Londonu i Pekingu, a na pitanje da li ima neki poseban ritual pre nego što izađe na vatrenu liniju odgovara da mu je najbitnije da ostane skoncentrisan i da ga ne remete stvari koje nemaju veze sa samim sportom.

– Pred nastupe se trudim da ispoštujem neke svoje rituale koji su vezani za dolazak na trening i pripreme. Posebno mi je važno da ne obraćam pažnju na ono što nema veze sa samim sportom, kao što je recimo raspored – objašnjava Mikec.

Srpski streljač ima u svojoj karijeri upisane medalje sa Evropskih prvenstava i Svetskih kupova, dok trenutno zauzima osmo mesto na listi Svetske streljačke federacije.

Medalje srpskih strelaca na OI
Seul 1988.
Jasna Šekarić, zlato, vazdušni pištolj
Goran Maksimović, zlato, vazdušna puška
Barselona 1992.
Jasna Šekarić, srebro, vazdušni pištolj
Aranka Binder, bronza, vazdušna puška
Stevan Pletikosić, bronza, malokalibarska puška
Atlanta 1996.
Aleksandra Ivošev, zlato, malokalibarska puška
Sidnej 2000.
Jasna Šekarić, srebro, vazdušni pištolj
Atina 2004.
Jasna Šekarić, srebro, vazdušni pištolj
London 2012.
Ivana Maksimović, srebro, malokalibarska puška
Andrija Zlatić, srebro, vazdušni pištolj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari