Danska je novi svetski šampion u rukometu 1Foto: EPA-EFE/ BO AMSTRUP DENMARK OUT

Rukometaši Danske novi su svetski šampioni pošto su u finalu lako nadigrali Norvešku 31:22. Ovo je prvo zlato za Dansku u istoriji zemlje kada je reč o svetskim prvenstvima, a do njega su došli na besprekoran način – bez ijednog poraza.

U finalnoj utakmici Mikael Hansen i drugovi su odmah nametnuli svoj ritam koji Norvežani nisu uspeli da isprate, pa je sredinom drugog poluvremena bila i dvocifrena prednost na strani jednog od domaćina turnira.

Norveška je svoje šanse propustila u prvom poluvremenu kada je golman domaće ekipe Mikael Landin skinuo čak pet zicera protivnika u brzim kontrama, uz dva odbranjena sedmerca Sandera Sagosenu, najboljem igraču vicešampiona sveta.

U drugom poluvremenu gledali smo samo jednu ekipu na terenu, a na kraju je Danska slavila sa devet golova prednosti, iako je ta prednost mogla da bude i značajno ubedljivija.

Ovo je jedan od najvećih uspeha danskog reprezentativnog rukometa, jer su uz evropske titule iz 2008. i 2012. godine, pridružili i ovu svetsku „krunu“, a ne treba zaboraviti i to da su izabranici Nikolaja Jakobsena i aktuelni Olimpijski šampioni, pošto su u Rio de Žaneiru 2016. godine pobedili Francusku u finalu 28:26.

Sa druge strane Norveška je izjednačila svoj najbolji rezultat na prvenstvima sveta, pošto su „Vikinzi“ osvojili srebro i pre dve godine u Francuskoj, kada su doživeli poraz od domaćina turnira u najvažnijoj utakmici na šampionatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari