Davidovac jedini "izronio" 1Foto STARSPORT

Potpuno očekivano i prema rečima Nikole Kalinića mnogo lakše od predviđenog, košarkaši Fenerbahčea“ potopili“ su kolege iz Crvene zvezde u ponovo više nego praznoj hali „Aleksandar Nikolić“ (63:80).

Ni dolazak aktuelnog šampiona Evrope, na čelu sa Željkom Obradovićem i trojicom protagonista koji su ne tako davno bili deo ekipe sa Malog Kalemegdana, nije privukao više od pet hiljada ljudi, što ponekad navodi na pomisao čemu smisao tolike borbe tokom sezone i finansijskog ulaganja kako bi se obezbedilo učešće u Evroligi?

U ritmu tri utakmice u pet dana, zaključno sa putovanjem do Atine, košarkaši Crvene zvezde nisu bili ni blizu izdanja kojim bi uopšte mogli da zamisle rivale u crno-žutim dresovima, a kamoli iznenade, kao prošle sezone. Igra Zvezde je bila toliko loša i negledljiva, da je na momente ostavljala utisak amaterizma. Način na koji su lopte prodavane, napadi „organizovani“, odluke donošene, u rasporedu igrača bez ikakve koncepcije i plana, naveo je Nikolu Kalinića da posle meča bez upotrebe otrcanih i predosadnih fraza konstatuje jedinu moguću istinu doživljenu na terenu.

– Ne bih da zvučim prepotentno ili glupo, ali lakši posao za nas nego što smo očekivali. Nisam toliko u tematici, video sam da nema navijača i mislim da je šteta. Momci zaslužuju podršku, rade sjajan posao, ostvarili su 11 pobeda iako su ostali bez dosta igrača, nosilaca i iako igraju sa novim sistemom, trenerom… To su sad neke njihove stvari, navijači verovatno imaju neke svoje razloge – primetio je Kalinić da su navijači i to ne samo oni „vatreni“, potpuno nejasno, okrenuli leđa košarkašima Crvene zvezde.

Iako je imao tri izgubljene lopte i dosta defanzivnih problema, Dejan Davidovac, ofanzivno, odigrao je najbolji evroligaški meč u karijeri. U utorak je u Atini bio na visini od 17 poena, a na trećem vezanom meču kao starter oborio je lični rekord ubacivši Feneru 18 poena, uz pet skokova i tri asistencije. Rođeni Zrenjaninac pokazao je i određeni napredak, pre svega u šutu iz driblinga preko igrača, kao i sposobnost anticipacije protivničkog protoka lopte. Videlo se u pojedinim situacijama da bi trebalo više da koristi prodor, zbog čega bi naredno leto morao da maksimalno posveti jačanju tela, pogotovo ramenog pojasa.

– Kažnjavali su svaku našu grešku, a dosta smo ih napravili, iako smo odigrali energetski dobar meč. Trebalo bi da izvučemo pouke, mislim da smo imali problema generalno sa njihovim ofanzivnim skokom u nekim trenucima. Oni prave razliku na sve moguće načine, koriste sve svoje prednosti. Nije ni prvi put da ekipe protiv nas šutiraju tako dobro, imali su dosta izgrađenih šuteva, a to su otvorene pozicije, iz kojih oni pogađaju – podsetio je Davidovac na maltene savršen „spejsing“ Fenera iz kojeg su za tri šutirali 14/24.

Kalates asistent-rekorder

Nik Kalates igra možda i najbolju sezonu u Evroligi. Nakon što je u trijumfu Panatinaikosa nad Crvenom zvezdom proglašen za MVP 27. kola, Grk rođen i odrastao u Americi, u pobedi PAO u Izraelu protiv Makabija postavio je novi evroligaški rekord po broju asistencija u jednoj sezoni (202). Zeleni su do trećeg vezanog trijumfa došli pogotkom Majka DŽejmsa na 5,8 sekundi do kraja meča, a Kalates je duel završio sa četiri uspešna dodavanja, pretekavši Vasilisa Spanulisa koji je prošle sezone imao rekordnu 201 asistenciju.

Rezultati i tabela

28. kolo

C. zvezda – Fenerbahče 63:80

Makabi – Panatinaikos 75:76

Real – Žalgiris 88:81

Milano – Valensija 89:93

Himki – CSKA sinoć

Bamberg – Unikaha sinoć

Olimpijakos – Efes sinoć

Barselona – Baskonija sinoć

1. CSKA 22-5

2. Fenerbahče 20-8

3. Olimpijakos 18-9

4. Real 17-11

5. Panatinaikos 17-11

6. Žalgiris 16-12

7. Himki 16-11

8. Baskonija 14-13

9. Makabi 13-15

10. Unikaha 11-16

11. Valensija 11-17

12. Crvena zvezda 11-17

13. Bamberg 10-17

14. Barselona 9-18

15. Milano 9-19

16. Efes 6-21

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari