Debi u znaku Teodosića 1Foto: Fonet

Olimpijsku priču započeli su okupljanjem krajem juna za kvalifikacioni turnir; provodeći vreme zajedno više od mesec i po dana navukli su gnev i ljubomoru svojih lepših polovina, koje su ih više gledale kraj malih ekrana, nego kod kuće.

 Posle preslišavanja rivala u Kombank areni čekirali su karte za Rio spremni za pojačani dril selektora Đorđevića. Preko Kopaonika i pripremnog turnira u Kordobi, sleteli su u Olimpijsko selo 2. avgusta i prethodne dane iskoristili za upoznavanje i druženje sa ostatkom srpske delegacije, ali i za izuzetno jake treninge koji su umeli da potraju do ponoći. Ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara propratili su u uvodnom delu. Osetilu su spektakl zbog kojeg većina vrhunskih sportista svoje rođendane broji svake četvrte godine i najbolje razume one koji su rođeni 29. februara, a zatim su autobusom parkiranim ispred Olimpijskog stadiona otišli na spavanje kako bi sveži i odmorni dočekali debi na najvećoj svetskog sportskoj smotri u dresu Srbije. U noći između subote i nedelje (3.30, RTS) puleni Aleksandra Đorđevića sastaće se sa Venecuelom na startu turnira na kome jednostavno ne sme biti praznog hoda.

Posle 12 godina “olimpijskog posta” protivnik u razmeri zvaničnog šampiona Južne Amerike poziva na oprez. Venecuelanci će sigurno imati veliki motiv; ekonomija se u njihovoj zemlji nalazi u potpunom rasulu, što može biti i dodatni kohezivni element u sastavu selektora Nestora Garsije. Iako je imao ogromnu želju da na Igrama predvodi saigrače Grejvis Vaskez, najbolji venecuelanski košarkaš, otkazao je učešće u Riju na samo par dana do turnira, zbog povrede skočnog zgloba. Bez plejmejkera koji već deceniju nastupa u NBA i koji je ovoga leta prešao u Bruklin Netse (potpisao jednogodišnji ugovor za pet miliona dolara) šanse prvog protivnika Srbije svedene su na minimum.

– Kroz trening se lagano uvodimo u pravu koncentraciju za početak takmičenja, a svi znamo da je prvi meč izuzetno važan. Ne bežimo od toga da smo favoriti na papiru, ali su te prve utakmice posebno teške upravo za favorite – oprezan je selektor Đorđević.

“Orlovi” će u nedelju ujutru morati u podsvesti da imaju činjenicu da Vaskez ni prošle godine nije nastupio za Venecuelu kada su osvojili prvenstvo Južne Amerike, pobedivši u finalu Argentinu. Iako samo njih dvojica nastupaju u Evropi, u pitanju je selekcija koja godinama unazad igra zajedno. Uz Kinu, Venecuela je rival koji u našoj grupi spada u kategoriju “sigurica” protiv kojih je bilo kakav kiks neoprostiv. Selektora Đorđevića sigurno je obradovala informacija da se kapiten Teodosić u potpunosti oporavio od povrede domalog prsta desne, šuterske ruke i da će pod maksimalnim opterećenjem moći da zaigra na startu turnira protiv selekcije čiji stil igre – trči i pucaj – ne odgovara Srbiji.

– To je čini vrlo neugodniim rivalom. Međutim, najvažnije je da turnir započnemo pobedom, koja bi nam omogućila lakši nastavak takmičenja. Sigurno da očekujem trijumf – podvukao je popularni Teo.

 

 

Akcenat na odbrani

– Najbitnije je da se koncentrišemo, pre svega da iz odbrane tražimo igru, rezultat, sami sebe, a napadački ćemo doći do pravog ritma tokom turnira. To je stvar na kojoj moramo da insistiramo i tako mora da se radi na velikim takmičenjima – jasan je Đorđević.

 

Raspored

7. avgust Srbija – Venecuela 3.30

8. avgust Srbija – Australija 19.15

10. avgust Srbija – Francuska 19.15

12. avgust Srbija – SAD 00.00

15. avgust Srbija – Kina 3.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari