Dejan Savićević protiv sankcija sportistima 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Legendarni crnogorski fudbaler kritikuje domino izbacivanje ruskih ekipa i reprezentacija iz brojnih takmičenja.

Međunardona i Evropska fudbalska organizacija suspendovale su sve klubove i reprezentacije iz Rusije, pa čak i tamošnje sudije, iz svojih takmičenja, a tako su sa svojim članstvom iz tog dela sveta postupile gotovo sve sportske organizacije. Što je naišlo na nerazumevanje i osudu predsednika Fudbalskog saveza Crne Gore.

„Sportisti ne bi trebalo da snose krivicu za sve što se događa, trebalo bi da im se omogući da se takmiče“, rekao je Savićević, dodajući da Statut FIFA i UEFA ne dozvoljava mešanje fudbala i politike.

Dejan Savićević ne smatra pravičnim isključenje ruske fudbalske selekcije iz baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru.

„Jedini razlog za to je bila politika i to nema nikakve veze sa sportom. Pravo rešenje bilo bi da ruski fudbalski reprezentativci igraju plej-of utakmice za Mundijal u Kataru na neutralnom terenu, bez zastave i intoniranja himne“.

Istom prilikom, čuveni fudbaler Crvene zvezde i Milana podsetio je na svoje bolno iskustvo identične prirode, doživljeno u vreme sankcija nekadašnjoj državnoj zajednici Srbije i Crne Gore.

„Moji saigrači i ja smo tada osetili nepravdu i to ne bi smelo da se ponovi… Moja generacija zgubila je tri velika takmičenja – dva Evropska prvenstva 1992. i 1996. i Mundijal 1994. godine“, ne zaboravlja Savićević u intervjuu za italijansku Republiku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari