"Delfini", pokažite se 1Foto: FoNet/AP

Vaterpolo reprezentacija Srbije tamo je gde je mesto osvajaču poslednjeg planetarnog prvenstva, trostrukom uzastopnom šampionu Evrope i pobedniku Svetskih liga od 2013. do 2016 .

U finalu Igara u Rio de Žaneiru,  32 minuta velikog balkanskog derbija s Hrvatskom (subota, 22.50) dele je od prvog olimpijskog zlata za našu zemlju u ovom sportu, od obnavljanja nezavisnosti. Iako im kao pravnim naslednicima zaostavštine velike Jugoslavije pripadaju najsjajnija odličja iz Meksika 1968, Los Anđelesa 1984. i Seula 1988. godine, „delfini“ ovaj meč radije računaju kao prvu, a možda i poslednju, priliku sadašnje generacije da se dokopa jedinog nedostajućeg pehara u bogatoj riznici trofeja.

– Hrvatska je fantastična ekipa i zato mislim da će naše finale biti pravi vaterpolo spektakl. Nadam se da ćemo smoći snage da odigramo još jednu utakmicu na visokom nivou i da će to biti dovoljno za pobedu. Ne moram da objašnjavam koliko je želimo – prenosi šampionsku rešenost svog tima kapiten Živko Gocić uoči duela sa braniocem titule iz Londona 2012. godine.

Komšije imaju kvalitetniju i još agresivniju selekciju od Italijana, ali je brutalno „torpedovanje“ Tampestija i društva putokaz za finalni obračun za tron.

– Polufinale je bilo neverovatno. Mnogo dobar početak, sjajna mentalna mirnoća u sudaru s čudnim kriterijom suđenja i prljavom igrom Italijana, čvrsta odbrana, skoncentrisana završnica… Bili smo na svom, šampionskom nivou. Baš kao protiv Španaca, pre toga. Hoću da kažem da znamo šta nam je činiti protiv jednako motivisanih i takođe kvalitetnih Hrvata. Videćemo na šta će to da izađe – dodao je jedan od nekoliko igrača iz aktuelne postave koji su osvajali bronze na OI u Pekingu 2008. i četiri leta kasnije u prestonici Velike Britanije.

Ni naš najtrofejniji vaterpolista Slobodan Nikić ne želi da obećava kule i gradove, ni baca zapaljive komentare pred okršaj sa nekadašnjom braćom. Kao što se nije posipao „pepelom“ posle remija sa Mađarskom, podele bodova sa Grčkom, poraza od Brazila i loših poluvremena protiv Australije i Japana u takmičenju po grupama.

– Imali smo jako težak put do ovog finala, ali kao što smo pričali celog leta, najbitnije je da se spremimo za utakmice nokaut faze, jer tu ova ekipa dolazi do izražaja. Ukoliko u finalu ponovimo odbranu iz polufinala siguran sam da Hrvatima neće biti lako da igraju protiv nas. Ne bih ništa da najavljujem, mi nikad nismo najavljivali, nego smo radili i osvajali medalje. Samo ću reći da smo veliki tim i da se nadam da ćemo to krunisati protiv olimpijskog prvaka.

Dušan Mandić se razgoropadio u pravi čas, a srpski navijači drže palčeve da mu ruka u još jednom vaterpolo klasiku bude sigurna kao u četvrtfinalu.

– Šta je bilo – bilo je. Zaboravljamo mučenje u prvoj fazi turnira i sjajne role u četvrtfinalu i polufinalu. Pred nama je samo još jedan, ali najbitniji meč. Ne znam kako ćemo ga završiti, ali sam siguran da ćemo da uživamo u finalu. I dati sve od sebe da dođemo do tog zlata.

Sava Ranđelović i kolege mu u dušu poznaju izabranike Ivica Tučka. Baš kao što ovi znaju odakle duva vetar kada su na drugoj strani bazena puleni Dejana Savića.

– Dosta dobro poznajemo Hrvatsku. Uvek je gusto s njima, pa očekujem da će i ovaj duel biti težak, uzbudljiv i neizvestan – predviđa naš reprezentativac, ne želeći da evocira lepe uspomene iz poslednja dva susreta ova dva tima.

Srbija je deklasirala Hrvatsku i na kontinentalnom prvenstvu u Budimpešti 2014 (13:6) i na šampionatu sveta u Kazanju 2015 (11:4), ali braća Pijetlović, Prlainović, Filipović, Mitrović, Aleksić, Ćuk i ostali naučeni su da ne žive od stare slave i, bez prepotencije, uvek kreću ispočetka. Poželimo im sreću. 

Put Srbije do finala

Srbija – Mađarska 13:13

Srbija – Grčka 9:9

Brazil – Srbija 6:5

Srbija – Australija 10:8

Srbija – Japan 12:8

četvrtfinale

Srbija – Španija 10:7

polufinale

Italija – Srbija 8:10

 

Put Hrvatske do finala

SAD – Hrvatska 5:7

Hrvatska – Crna Gora 8:7

Španija – Hrvatska 9:4

Hrvatska – Italija 10:7

Francuska – Hrvatska 9:8

četvrtfinale

Brazil – Hrvatska 6:10

polufinale

Crna Gora – Hrvatska 8:12

Ivica Tucak: Utakmica generacije

Hrvatska javnost puno očekuje od individualnih kvaliteta golmana Marka Bijača, bivšeg španskog reprezentativca Havija Garsije, Anđela Šetka, Luke Lončara, Sandra Sukna… a njihov selektor Ivica Tučak od timske energije, defanzivne discipline i agresivnog napada.

– Bilo bi nam svejedno i da je Italija prošla, jer je odlična ekipa kao i Srbija. Imamo jako dobro složen tim, koji diše kao jedan i spreman je za poslednji korak za zlatu. Ovo je utakmica generacije.

Draško Brguljan: Pet razlike za Srbiju

Posle poraza svoje Crne Gore od Hrvatske, a pre pobede našeg tima u drugom polufinalu, jedan od najboljih vaterpolista evropskog viceprvaka Draško Brguljan prognozirao je ishod finala.

– Sada izgleda da je Hrvatska čudo, ali doći će im Srbija u finale i dobiće ih s pet golova razlike – iz usta „đetića“ u božije uši, što bi se reklo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari