Derbi krije šampionsku šifru 1Foto: STARSPORT

Floskula „titule se osvajaju na malim utakmicama“ ove sezone ne pije vodu u fudbalskom šampionatu Srbije, jer će odluka o novom prvaku vrlo moguće pasti u meču prvog kola plej-ofa.

Kada će vodeća Crvena zvezda (40 bodova) i najbliži joj Partizan (37) poslednji put udariti jedni na druge u svojoj večitoj trci za primat na domaćoj sceni.

Posle deljenja na pola bodova iz regularnog dela Superlige, crveno-beli su ostali na samo tri koraka prednosti u odnosu na crno-bele, pa bi im pobeda na „Rajku Mitiću“, sledećeg utorka, gotovo izvesno donela drugu uzastopnu titulu. I remi bi im vršio posao, dok bi porazom zakomplikovali odbranu trofeja, s obzirom da u slučaju istog učinka na kraju balade šampiona odlučuju (redom): osvojen broj bodova u prvom delu sezone, međusobni skor iz prvog dela sezone (jedan remi i jedna pobeda Partizana), gol razlika u međusobnim okršajima (2:1 za protivnika), gol razlika u Superligi (trenutno bolja od komšijske) itd… Partizan nema tu lepezu izbora, jer juri lidera.

Sve ovo pod pretpostavkom da ni jedni ni drugi neće platiti ceh tankoj aktuelnoj formi u preostalih šest utakmica posle večitog derbija. Već nekoliko nedelja izabranici Miodraga Božovića na jednoj i Marka Nikolića na drugoj strani ne ostavljaju utisak ekipa koje mogu biti ravnopravan učesnik sledećih kvalifikacija za Ligu šampiona, ali sami i(li), ponekad, na talasu loših sudijskih odluka nekako nalaze način da se ne sapletu o sopstvene slabosti i prekinu višemesečne serije mečeva bez poraza. Rizikujući, u isto vreme, da im račun umesto na mostu bude ispostavljen na ćupriji.

U takvim okolnostima i s takvim rezultatskim pritiskom teško je zamisliti meč po meri fudbalskih sladokusaca, s puno šansi i golova, premda u sportu jedan tren ili potez mogu da sruše taktike i potencijalno dosadan duel pretvore u uzbudljivu borbu spuštenih gardova. Uz to će na obe strane Topčiderskog brda otvoriti četvoro oči kada je u pitanju suđenje, koje je često velika tema posle derbija, a nakon martovskog je bila jedina zbog neregularnog Zvezdinog gola.

Raspored večitih do kraja

C. zvezda – Partizan (18. april)
Napredak – C. zvezda, Partizan – Vojvodina (22. aprila)
C. zvezda – Vojvodina, Partizan – Napredak (29. april)
Voždovac – C. zvezda, Javor – Partizan (6. maj)
C. zvezda – Mladost, Partizan – Voždovac (13. maj)
Javor – C. zvezda, Radnički (N) – Partizan (17. maj)
C. zvezda – Radnički (N), Partizan – Mladost (21. maj)
Tabela plej-ofa (posle podele bodova): Crvena zvezda 40, Partizan 37, Vojvodina 30, Napredak 26, Mladost 24, Radnički 22, Voždovac 22, Javor 21.

Trka Đurđevića i Leonarda

Posle 30. kola nema nijednog igrača Crvene zvezde među pet najboljih strelaca, dok Partizanovi napadači Uroš Đurđević (18 golova) i Leonardo da Silva Souza 17) trče neizvesnu trku za zvanje najefikasnijeg superligaškog fudbalera. Prate ih Filip Malbašić (Vojvodina, 13), Ognjen Mudrinski (Spartak, 13), Milan Bojović (Mladost, 11)…

Po meču 2,3 gola

Pre deobe timova u dve kolone odigrano je 240 utakmica, od 23. jula do 13. aprila, od čega je 190 imalo pobednike, a 50 završeno remijem. Na njima je viđeno 568 golova ili skromnih 2,3 po meču, dosuđeno 1098 žutih kartona, 58 isključenja i 66 penala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari