Devet minuta prekid filma 1Foto: Facebook / KK Partizan (Arhiva)

Taman su se navijači i uprava uljuljkali dobrim rezultatima u Superligi; predsednik je čak pomalo nadobudno najavio osvajanje Superlige kao jedino logično rešenje, a onda je u Železniku, u ponedeljak uveče, usledilo bolno prizemljenje u vidu poraza od FMP i gubitka liderske pozicije u grupi B (87:82).

Partizan je na terenu najvećeg grupnog takmaca ispoljio brojne slabosti u svim segmentima igre, „oplemenivši“ ih takvim amaterskim potezima i rešenjima da je izgubljeni meč u rasponu od samo pet koševa razlike pravi poklon za Novicu Veličkovića i saigrače. Crno-beli će dobro zapamtiti treći vezani poraz u Železniku, s obzirom na to da su sa četiri postignuta poena u drugoj četvrtini postavili ovosezonski negativni rekord u domaćem prvenstvu.

Svako zašto u igri crno-belih imalo je svoje zato u drugih deset minuta utakmice. FMP je u tom periodu odučio od košarke kolege u dresu Partizana i ako bi trezveno sagledali celokupnu problematiku Nenad Čanak i saradnici trebalo bi svu pažnju i akcenat upravo da stave na deo meča u kojem su njihovi izabranici ubacili neshvatljiva četiri poena. Kada jedan tim za 10 minuta doživi devetominutni prekid filma, onda se može pretpostaviti da je prethodnih šest pobeda bilo „laž“. Od načina na koji je „branjen“ korpulentni Majkl Odžo (21p, 17sk), građenja koša (45:27 u skokovima), čak 17 ofanzivnih skokova „pantera“, pomeranja igrača u zonskoj odbrani, agresivnosti na liniji dodavanja (bekovi Jeremić 20 poena, Nenadić 16), do obraćanja pažnje na stranu pomoći, sa koje je Boriša Simanić „demolirao“ crno-bele, crpeći gro poena šutem sa poludistance, na najjeftiniji način napadajući zonsku odbranu.

– Kada jedna ekipa ima 45 skokova, a druga 27, mislim da ne treba ništa dalje analizirati. Za čitavu drugu četvrtinu dali smo četiri poena, od toga dva slobodnim bacanjima, u poslednjem napadu. Tako da ne treba dalje ići u analizu – realan je Nenad Čanak u opservaciji neučinjenog u Železniku.

Ideja crno-belih je bila da kao lideri grupe B dočekaju početak plej-ofa i tako izbegnu Crvenu zvezdu do potencijalnog finala. Crveno-beli takođe kubure sa formom, brukaju se širom Srbije, što ne bi trebalo da bude uteha za crno-bele, jer su posle poraza u Železniku od pet razlike pali na drugo mesto i u slučaju da FMP do kraja regularnog dela ostvari sve tri pobede Partizan će plej-of dočekati na trenutnoj poziciji.

– Ovaj poraz nas baca na drugo mesto u grupi i menja put do onoga do čega želimo da dođemo. Ne odustajemo, ali sada idemo težim putem – podvukao je trener Partizana.

Propozicije na strani Crvene zvezde

Postoji verovatnoća da Crvena zvezda regularni deo završi na prvom mestu grupe A u slučaju da u narednom kolu pobedi Borac sa više od sedam poena razlike i do kraja lige ostvari perfektan učinak. Ako i Partizan bude na maksimalne tri pobede, Zvezda bi potencijalni okršaj večitih rivala u polufinalu dočekala sa prednošću domaćeg terena. Prema propozicijama, bez obzira na to što bi Zvezda u tom slučaju imala lošiji skor od Partizana (dva poraza), imala bi prednost domaćeg terena zbog plasmana u grupnoj fazi. Takođe, i da su izjednačeni po broju pobeda i poraza i na istoj poziciji u grupnoj fazi, Zvezda bi bila u prednosti zbog boljeg plasmana u ABA ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari