Direktor takmičenja upozorio superligaše 1Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Pivić apelovao na klubove da više ne traže česta odlaganja mečeva, kao što je to do sada bio slučaj.

Direktor Zajednice klubova Superlige Srbije u fudbalu voleo bi da se prekine sa praksom odlaganja mečeva predviđenih kalendarom SLS, što je i naveo u obraćanju javnosti povodom neodigravanja meča 10. kola između Crvene zvezde i Voždovca, odnosno sumnje Partizanovog trenera Aleksandra Stanojevića da šampion nije imao dovoljno nezaraženih stomačnim virusom.

„Tražim od klubova da povedu računa i da koriste svoje igračke kadrove maksimalno, da ne pribegavaju zahtevima za odlaganje, jer podsećam da svi klubovi imaju mogućnost da na A listu licenciraju 30 igrača, dok na dodatnoj B listi, predviđenoj za licenciranje mladih igrača ne postoji ograničenje u broju.

Želim da naglasim da smo zatražili od FSS sastanak sa Medicinskom komisijom kako bi se dodatno utvrdile jasne procedure kontrole igrača i medicinskih izveštaja nadležnih ustanova za sve buduće zahteve klubova, kako bi se otklonile sve eventualne sumnje i insinuacije kod postupanja po ovim zahtevima“, stoji u saopštenju Aleksandra Pivića.

Na istom mestu je podsetio na oklnosti i proceduru pomeranja „sporne“ utakmice crveno-belih sa „Rajka Mitića“, kao i još dva susreta.

„Procedura za odlaganje utakmica u slučaju iznenadne bolesti igrača predviđena je članom 15 Propozicija za takmičenje u Superligi Srbije, po kojoj je klub dužan da uz pisani zahtev podnese i kompletnu medicinsku dokumentaciju izdatu od strane relevantne državne medicinske ustanove za minimum sedam standardnih igrača, kako bi Medicinska komisija FSS mogla da odlučuje po podnetom zahtevu.

U konkretnom slučaju u 10. kolu odlaganje po istom osnovu zatražila su tri kluba, FK Radnik zbog bolesti sedam igrača, FK Radnički zbog bolesti 12 igrača i FK Crvena Zvezda zbog bolesti deset igrača. Medicinska komisija FSS je u sva tri konkretna slučaja procenila da su uslovi po pitanju dostavljenih medicinskih izveštaja ispunjeni, na osnovu čega je donela odluku o odlaganju utakmica ovih klubova“.

Pivić je podsetio je i na odlaganja zbog evropskih utakmica srpskih klubova, što je redovna praksa u našoj zemlji.

„Moram naglasiti da su do sada, zbog zahteva klubova koji su reprezentovali naš klupski fudbal u UEFA takmičenjima, odložene četiri utakmice naše lige, kako bi uspeli da ostvare što bolji rezultat u UEFA takmičenjima i da su svi ostali klubovi bili solidarni u takvim odlukama. Najnovija dešavanja po pitanju odlaganja utakmica zbog iznenadne bolesti igrača u velikoj meri prave problem po pitanju kalendara takmičenja i dovodi nas u situaciju da kvarimo sjajnu takmičarsku sezonu, koja do sada nije imala nikakvih loših konotacija“.

A, ovdašnji ljubitelji fudbala pamte silna odlaganja i zbog lošeg vremena, neuslovnih terena, izmene TV satnice, odbijanja navijača da idu na stadione na dan velikih verskih praznika, procene policije da je bezbedonosna situacija rizična. Čak i zbog umora sudije predviđenog da bude glavni arbitar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari