Đere protiv Zvereva za trofej u Hamburgu, gradu u kojem je njegov suparnik rođen 1Foto: Frank Molter/dpa via AP)

U finalu na turniru na šljaci u Hamburgu, koji ima dugu tradiciju, a od pokretanja masters serije 1990. do 2008. bio je među takmičenjima te kategorije ATP, u nedelju u 15 časova (Sport Klub) sastaju se najbolji domaći teniser Aleksandar Zverev (19. mesto na svetskoj listi) i naš treći „reket“ Laslo Đere (57).

Obojici je to prvi meč za trofej u ovoj sezoni.

Đere je u polufinalu za samo sat vremena sa 6:3, 6:2 slomio Džidžena Džanga (79), najbolje plasiranog kineskog igrača, koji bi, da je on pobedio, već bio prvi Kinez među 50 vodećih u poretku.

Zverev je u gradu u kojem je rođen 1997. savladao 19-godišnjeg Francuza Artura Fisa (71) sa 6:2, 6:4. Fis je najveću žilavost ispoljio u poslednjem gemu. Zverev je, dok se igralo na razliku, iskoristio četvrtu meč-loptu.

Đere protiv Zvereva za trofej u Hamburgu, gradu u kojem je njegov suparnik rođen 2
Foto: Frank Molter/dpa via AP

Đere oba trofeja ima sa zemljane podloge (Rio 2019, Sardinija 2020). Finalista je bio u Kaljariju 2021. na šljaci i u Vinston-Salemu (SAD) na betonskom prošle godine.

Sa Zverevom se sreće trći put. Nemačkom igraču su pripali dueli na tvrdoj podlozi u drugom kolu u Akapulku (6:4, 6:3) i u trećem kolu na Rolan Garosu (6:2, 7:5, 6:2), oba puta 2021, dakle, bez izgubljenog seta.

Nemac ruskog porekla, koji je zauzimao i drugo mesto, pokušava da se vrati u dobru formu koja ga je nosila do komplikovane povrede skočnog zgloba usred susreta sa španskim asom Rafaelom Nadalom u polufinalu na pariskoj šljaci prošle godine. U ovoj sezoni je gubio u polufinalu prethodna četiri puta, a sada je probio tu barijeru.

Uzme li trofej, biće prvi nemački teniser osvajač u Hamburgu posle Mihaela Štiha 1993 (savladao Rusa Andreja Česnokova s 3:1). Tomi Has (2012) i Florijan Majer (2017) ostali su kratkih rukava.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari