Đoković: Ako budem igrao kao do sada imam svoje šanse 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković će posle neplaniranog dana odmora odmeriti snage sa 12. igračem sveta Robertom Bautistom-Agutom.

Organizatori Sinsinati mastersa u Njujorku odlučili su da odlaganjem polufinala za jedan dan daju podršku mnogim sportistima koji su ovih dana širom SAD odlučili da ne igraju svoje mečeve i na taj način iskažu protest protiv policijske brutalnosti prema tamnoputim građanima.

– Kao sport, tenis kolektivno staje u odbranu protiv rasne nejednakosti i socijalne nepravde, koje je još jednom bačena u prvi plan u Sjedinjenim Državama. Američka teniska asocijacija, ATP tur i WTA su odlučili da prepoznaju ovaj trenutak u vremenu pauziranjem turnira Sinsinati – saopštili su organizatori.

Američki mediji ocenjuju da je ovakva odluka bila očekivana, pogotovo što raspored turnira može da dozvoli dan pauze, ali da ako se nemiri širom zemlje nastave narednih nedelja, to onda može ozbiljno ugroziti održavanje US opena.

Oni podsećaju da je Otvoreno prvenstvo Amerike zakazano za 31. avgust i da je već jednom odloženo zbog svetske pandemije virusa kovid-19, te da drugo odlaganje početka sigurno ne bi bilo izvodljivo.

„Vašington post“ ocenjuje da je „US open već imao problem sa dovođenjem najboljih svetskih igrača koje je smestio u dugotrajni karantin u kojem su od starta Sinsinati mastersa“, a da svako novo pomeranje rasporeda može samo „izazvati dodatne turbulencije“.

Iako srpski teniser slovi za favorita, sve su prilike da susret sa Špancem neće biti ni malo jednostavan zadatak. Đoković je Bautistu Aguta dobio osam puta u 11 međusobnih mečeva, ali od toga samo jednom u poslednja tri. Lokalni mediji navode da je Španac konačno „prevazišao strah od Đokovića na terenu“, te da će to „garantovati zanimljivo polufinale“.

– Apsolutno da neće biti lako, ovo je polufinale. Bautista-Agut je pobedio aktuelnog šampiona Medvedeva, koji je u odličnoj formi. Ovo su uslovi koje on voli, ali ako budem igrao kao što sam igrao do sada imam svoje šanse – rekao je Đoković.

Španski igrač je međutim odlučio da Đokoviću prepusti ulogu favorita.

– Novak je favorit, nije izgubio meč u 2020. godini. On je odličan igrač. Odigrao sam nekoliko dobrih mečeva protiv njega u karijeri. Daću sve od sebe i trudiću se da uživam u meču – zaključio je Bautisa-Agut.

Osaka se iz protesta povukla sa turnira

Japanska teniserka Naomi Osaka saopštila je da se povukla sa turnira, odnosno da neće igrati svoj polufinalni meč protiv Elis Mertens. Ona je policijsku brutalnost nad Afroamerikancima u SAD nazvala genocidom.

– Ja sam sportista, ali pre svega sam tamnoputa žena. Trenutno postoje važnije stvari od sporta na koje treba obratiti pažnju. Važnije je da vidimo šta se dešava nego da me gledate kako igram tenis. Ništa se neće promeniti što ja neću igrati, ali mogu da promenim nešto i započnem diskusiju u sportu u kojem najviše igraju belci. Umorna sam od stvari koje se dešavaju. Muka mi je od genocida koji policija sprovodi nad crncima – rekla je Osaka.

Krajinović ispustio Raonića

Filip Krajinović je bio na korak od četvrtfinala, ali je na kraju ipak morao da čestita Milošu Raoniću – 1:2 (6:4, 5:7, 5:7). U veoma neizvesnom meču koji je trajao čak dva sata i 44 minuta, srpski teniser je u trećem setu, pri vođstvu 5:4, ispustio meč loptu. Kanađanin će u polufinalu igrati protiv Grka Stefanosa Cicipasa. Krajinović će uprkos porazu napredovati na ATP listi, na kojoj bi od ponedeljka trebalo da zauzme 26. mesto, što će mu biti najbolji plasman u karijeri.

 

Potpis za sliku:

Dan više za odmor: Novak Đoković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari