Đoković će završiti godinu na prvom mestu ATP liste 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Srpski teniser Novak Đoković završiće 2020. godinu na prvom mestu ATP liste, saopšteno je danas iz Udruženja profesionalnih tenisera.

Đoković je izjednačio rekord Amerikanca Pita Samprasa, koji je takođe šest puta (1993-1998) završavao sezonu kao prvi teniser sveta.

Srpski teniser je u poslednjih 10 godina šest puta bio prvi na kraju godine (2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020), a kao 33-godišnjak najstariji je teniser koji je godinu završio na prvom mestu svetske rang-liste.

„Pit je bio neko na koga sam se ugledao tokom odrastanja i izjednačiti njegov rekord je ostvarenje sna. Takođe ću se truditi da budem bolji igrač, nadam se da ću imati više uspeha i oboriti više rekorda u sportu koji volim svim srcem“, rekao je Đoković, navodi se na sajtu ATP.

To je 10. put u poslednjih 11 godina da kao prvi teniser sveta godinu završavaju Đoković ili Španac Rafael Nadal. Britanac Endi Marej je 2016. godine bio prvi.

Đoković će u ponedeljak početi 294. nedelju na prvom mestu ATP liste i ako zadrži tu poziciju, 8. marta 2021. godine će postati rekorder i prestići Švajcarca Rodžera Federera koji je 310 nedelja bio na čelu svetske rang-liste.

Srpski teniser je ove godine ostvario 39 pobeda i pretrpeo tri poraza. Pobedio je u prvih 26 mečeva u sezoni i osvojio titule na Australijan openu, u Dubaiju, Sinsinatiju i Rimu, kao i ATP kup sa reprezentacijom Srbije. Takođe, bio je i finalista Rolan Garosa.

Đoković će igrati na završnom ATP turniru, koji se održava od 15. do 22. novembra u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari