Đoković propušta turneju po SAD jer nije vakcinisan, ali to je ipak dobra vest za njega: Poznato za koliko se meseci vraća na teren 1Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Novak Đoković, prvi teniser sveta, nalazi se na listi učesnika za turnir masters serije u Indijan Velsu, koji je na programu od 6. do 19. marta, ali su male šanse da se Srbin pojavi u pustinji Kalifornije.

Glavni razlog i dalje ostaje što je u Sjedinjenim Državama i dalje na stazi uredba, kojom je licima iz drugih zemalja koja nisu vakcinisana nije dozvoljen ulaz u državu.

Na sajtu Ministartsva Republike Srbije ministarstva spoljnih poslova stoji informacija da državljani Republike Srbije, mogu da putuju u SAD pod uslovom da su vakcinisani (sa izuzetkom američkih državljana, nosilaca Zelene karte i useljeničkih viza, kao i diplomatskih viza), a potpuno vakcinisanim putnik se smatra:

– 2 nedelje (14 dana) nakon dana primanja vakcine za KOVID-19 koja se daje u jednoj dozi

– 2 nedelje (14 dana) nakon dana primanja druge doze vakcine za KOVID-19 koja se daje u dve doze

– 2 nedelje (14 dana) nakon dana primanja pune serije aktivne KOVID-19 vakcine u okviru testiranja AstraZeneca ili Novavax u SAD

– 2 nedelje (14 dana) nakon dana primljene druge doze bilo koje kombinacije prihvaćenih vakcina za KOVID-19 koje su dobijene u razmaku od najmanje 17 dana
SAD prihvataju dokaz o vakcinaciji sledećim vakcinama: Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm i Sinovac

Iz istog razloga Đoković ni prošle godine nije igrao u SAD. Postoje nagoveštaji da će uredba biti ukinuta 11. maja, a do tada Srbin najverovatnije neće moći da se takmiči na turnirima u SAD.

To nužno ne mora ništa loše da bude jer će Srbin već u martu oboriti rekord po broju nedelja na prvom mestu u obe konkurencije, a prioritet će mu biti Gren slemovi jer je trenutno izjednačen sa Rafaelom Nadalom.

Ako sve ostane kako bi trebalo Đokovića bismo na terenu trebali da vidimo 10. aprila kada počinje Masters turnir u Monte Karlu.

Ukinuta su pravila koja su se ranije primenjivala na putnike koji ulaze u Francusku, što podrazumeva da putnici više nemaju nikakve formalnosti koje treba da obave pre dolaska u Francusku (posedovanje zdravstvene propusnice više nije potrebno; ne traži se dodatni dokaz o neodložnom putovanju, kao ni izjava da nisu kontaminirani i da će se testirati po dolasku u Francusku), a za Kneževinu Monako važi isti režim ulaska kao za Francusku.

To znači da će Đoković na miru započeti pripreme za drugi grend slem u sezoni – Frenč open.

Nakon tog turnira na programu je turnir iz Serije 500 u Barseloni koji počinje 17. aprila, a nakon sedam dana počinje i masters u Madridu.

Još tokom prošle godine je Španija donela odluku da prestaju da važe sva ograničenja u vezi sa Kovid – 19 za državljane Republike Srbije za ulazak na teritoriju te Kraljevine, a da je još samo na snazi još uvek odluka o obaveznom nošenju maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama.

To znači da će Đoković moći neometano da igra i u Španiji, a ako se plasira u finale Monte Karla verovatno će propustiti Barselonu kako bi se odmorio i pripremio za Masters u glavnom gradu Španije.

Na osnovu odluke Ministarstva zdravlja Republike Italije počev od 1. juna prošle godine za ulazak u R. Italiju više nije neophodno posedovanje zelenog sertifikata tzv. Green Pass (na bazi vakcinacije, preležane bolesti ili negativnog antigenskog/molekularnog testa). U R. Italiji zaštitna maska je preporučena, ne i obavezna, u javnim objektima na otvorenom i u zatvorenom.

Prema tome od 8. do 15. maja ćemo po svemu sudeći gledati Novaka Đokovića na Mastersu u Rimu, u poslednjoj proveri pred Rolan Garos.

Tamo će napasti 23. titulu na grend slemovima, a najveći takmac će mu biti Rafael Nadal. Ipak, njima dvojici će najveća pretnja biti talantovana generacija koja stiže na glavnu scenu, a koju predvode Holger Rune, Karlos Alkaraz i Janik Siner, ali ne treba ni zaboraviti na Stefanosa Cicipasa, Andreja Rubljova, Matea Beretinija i Denisa Šapovalova.

Nakon turnira u Parizu Đoković će učestvovati na Vimbldonu.

Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu. Odluka doneta 18. marta 2022. kaže da putnici koji dolaze u UK neće biti u obavezi da poseduju potvrdu o vakcinaciji, niti da rade PCR test pre putovanja ili po dolasku u UK, što ima dalju implikaciju da ćemo najboljeg srpskog tenisera gledati na njavažnijem turniru u svetu tenisa.

Đoković je prijavljen za turnir u Dubaiju, koji počinje 19. februara, ali još nije potvrdio učešće u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ipak, moguće je da će propustiti taj turnir kako bi u potpunosti zalečio povredu zadnje lože koju je zaradio na Australijan Openu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari