Đoković ili Marej, konačni obračun 1

Završni turnir u Londonu, koji počinje u nedelju, bar privremeno razrešiće dilemu Novak Đoković ili Endi Marej.

Dvojica tenisera igrali su masters i grend slem finala, sastajali su se i na olimpijskim igrama, a ovoga puta igraće za čelnu poziciju na ATP listi.

Britanski i srpski teniser odigrali su svoj prvi profesionalni meč 2006. na mastersu u Madridu. Desetogodišnjica velikog rivalstva u prestonici Španije ove sezone, kada je Đoković trijumfovao osvajajući svoju 29. masters titulu, iz današnje perspektive može se videti kao i prekretnica za Škota.

Nakon poraza u Madridu, Marej je raskinuo saradnju sa Ameli Morezmo, na čije mesto je došao povratnik Ivan Lendl, potom je u Rimu uspeo da dobije u finalu Đokovića, i za kraj izgubio je završnicu Frenč opena, što je srpskom igraču donelo četvrtu vezanu grend slem titulu. Tako su se posle poraza na desetogodišnjicu njihovih duela desile tri bitne stvari koje su trenutno najboljem teniseru sveta olakšale put ka vrhu ATP liste. Endi Marej nakon niza poraza uspeo je da pobedi srpskog tenisera, Đoković je osvojio skoro sve što je želeo gubeći motivaciju i energiju da nastavi u istom ritmu, a u tim britanskog tenisera vratio se Ivan Lendl, čovek koji je znao recept kako Mareja da pretvori od gubitnika u pobednika.

– Tenis je sport kojim nikada u potpunosti ne možete ovladati. Kao igrač i sada kao trener Endija Mareja, nikada nisam prestao da učim. Na najvišem nivou nećete uspeti kao igrač ako ne težite ka tome da uvek budete bolji, i na taj način pristupam trenerskom poslu – napisao je za ATP sajt ove nedelje Ivan Lendl, koji je po mnogima Mareju doneo stabilnost i fokusiranost koja mu je nedostajala za pobede.

U periodu između juna i novembra razlika između Endija Mareja i Novaka Đokovića se istopila, tako da će pred finalni turnir u Londonu britanski teniser imati 405 poena prednosti. Međutim, pošto će Mareju krajem novembra biti oduzeto 275 Dejvis kup bodova, Srbina zapravo deli 130 poena od vrha ATP liste.

Drugi reket sveta osvojio je poslednja četiri završna turnira u Londonu, svaki put pobeđujući Rodžera Fedrera dok se Marej nije posebno proslavio u britanskoj prestonici.

– Prošle godine je bilo teško zato što sam bio okupiran Dejvis kupom. Uspeli smo da ga osvojimo, ali to verovatno nije pomoglo na ostalim turnirima. Godinu pre toga igrao sam dosta turnira kako bih ušao u završnicu u Londonu. Pomislio sam da sam na dobrom putu a onda me je “oduvao” Rodžer Federer. To je bila katastrofa. LJudi su govorili: “Šta nije u redu sa njim?”. Uspeo sam da se povratim i naučim dosta iz tog perioda – rekao je Marej.

Najbolji srpski teniser nalazi se u grupi sa Monfisom, Timom i Raonićem – igračima koja ga nikada do sada nisu porazili. Međutim, ako je ova sezona nešto naučila njegove navijače to je da međusobni skor iz prethodnih duela ne znači puno. Na drugoj strani Endi Marej je u grupi sa Čilićem (skor 11:3), Nišikorijem (7:2) i Vavrinkom (9:7).

Novak Đoković je nosio titulu “najboljeg tenisera sveta” 122 uzastopne nedelja. Endi Marej ispred svog imena ima tu sintagmu tek sedam dan i možda će to biti na kraju njegova najveća prednost, bar sve dok Đoković ne pronađe nove izazove.

Đoković: Kraj godine u visokom stilu

Pre početka londonskog turnira Novak Đoković rekao je za londonski Ivning Standard da veruje da može da vrati dobru igru kao i da zna šta mu je potrebno da to ostvari. “Postoje periodi u karijeri kada rezultati nisu onakvi kakve priželjkujete. Mislim da je to prilika da postaneš jači, da sedneš i udahneš duboko… Kada se ne osećaš komforno i samouvereno, onda moraš da učiš o sebi. Nekoliko puta sam to uradio i imam veru u sebe da mogu da se vratim“, objasnio je Đoković. Srpski teniser je istakao da nije blizu kraja i da želi da nastavi da se takmiči na vrhunskom nivou. “Dok držim reket imam želju da budem najbolji i osećam da sam mentalno spreman“, dodao je Đoković. Istovremeno, Novak je kazao da želi da završi godinu na najbolji mogući način.

„Osećam se odlično i radujem se turniru. U Londonu će učestvovati najboljih osam igrača i to mi je poslednja šansa da godinu okončam u stilu“, završio je Đoković.

Raspored:

Nedelja:

N. Đoković – D. Tim 15.00

M. Raonić – G. Momfis 21:00

Ponedeljak:

S. Vavrinka – K. Nišikori 15.00

E. Marej – M. Čilić 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari