Istorijska pobeda Đokovića i peti trofej na Vimbldonu 1Foto: EPA-EFE

Posle skoro pet sati lavovske borbe oba tenisera Novak Đoković je uspeo da protiv Rodžera Federera stigne do petog trofeja na Vimbldonu – 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 12:12/7:3) i 16. Gren slem titule u karijeri.

Ovo je bilo najduže finale u istoriji Vimbldona u kojem se ujedno prvi put igrao i taj brejk od kada su uvedena nova pravila.

Đoković je postao prvi teniser posle 71 godinu koji je osvojio titulu nakon što je spasao meč lopte. Pre njega je to učinio Amerikanac Bob Falkenburg 1948.

„Ovo je bilo možda i najuzbudljivije finale koje sam ikad igrao, medju dva-tri u karijeri, protiv jednog od najvećih igrača svih vremena, koga mnogo poštujem“, rekao je Đoković odmah posle meča.

On je posle velike borbe, pet setova i više od pet sati igre pobedio Rodžera Federera.

„Nažalost, u ovakvim mečevima neko mora da izgubi. Obojica smo imali šanse. Nestvarno je da sam morao da spasim one dve meč lopte i da sam morao da se vratim“, kazao je Đoković.

Novaku Đokoviću je to peti trofej na Vimbldonu.

„Kada sam bio dečak, kada sam imao četiri ili pet godina, sanjao sam da postanem teniser i ovo je uvek bio turnir za mene, na kom sam želeo da učestvujem i pobedim“, naveo je srpski teniser.

Švajcarski teniser Rodžer Federer rekao je danas da će pokušati da zaboravi današnje finale Vimbldona i čestitao je pobedniku Novaku Đokoviću.

„Pokušaću ovo da zaboravim“, rekao je Federer uz osmeh na terenu posle finala Vimbldona.

„Novače, čestitam čoveče, bilo je ludo. Svaka čast“, dodao je Federer.

Dodao je da će mu biti potrebno vreme da se fizički oporavi posle ovakvog meča.

On ima 37 godina, a naveo je da se nada da time inspiriše ostale tenisere.

Na tu konstataciju se nadovezao Djoković, koji je rekao: „Ja sam jedan od njih. On me inspiriše svakako“.

Istorijska pobeda Đokovića i peti trofej na Vimbldonu 2
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Tok meča

Publika je u finalu videla sve ono što treba da se vidi na savršenom teniskom meču, triler, dramu i srećan kraj – po Novaka Đokovića. U meču koji je trajao skoro pet sati srpski teniser do svog petog Vimbldona došao posle 12:12 u petom setu i taj brejka (7:3).

Ništa manje od neizvesnosti nije se ni očekivalo u prvom setu, a odlučio ga je taj brejk, jedna dobra lopta, odnosno mini brejk koji je Đoković napravio na samom kraju. Od početka je i “mirisalo” na to da će jedan potez odlučiti set. Federer je prvi i treći gem na svoj servis, osim klasične razmene lopti, dobio sa po dva asa.

Novak je uspevao da uzvrati na svoj servis, ali je za svaki gem strepeo da Švajcarac ne dođe do brejka. Nije Đoković na startu delovao dovoljno smireno, ostavljao je utisak da je stegnut, kao da mu nije 48. put Federer protivnik već prvi.

Tražio je Nole korišćenje video tehnologije, odnosno čelendže u prvom setu, iako se za neke lopte odmah videlo da su u autu.

Publika je od starta odlučila da pokaže da će, barem većina, navijati za Federera.

Ipak je Švajcarac sa svojih osam osvojenih Vimbldona (duplo više od Novaka) miljenik britanske publike. Međutim, kako je set odmicao, pokazalo se da navijači ipak neće biti presudan faktor.

Uspeo je Novak pri rezultatu 3:3 da napravi i svoj prvi as i da polako sve više produžuje vreme igranja za svaki poen na Rodžerov servis. Bilo je neizvesnosti kada je Federer poveo sa 5:4 na svoj servis, te je publika priželjkivala da brejkom okonča prvi set.

Imao je Švajcarac u tim trenucima prednost 30:0, ali je se Đoković brzo pribrao i rešio gem u svoju korist (5:5), ne dajući provitniku šansu ni da pomisli da će doći do set lopte. Na kraju je pobednika ovog dela igre odlučivao taj brejk u kojem je Đoković bio bolji (7:5) za 1:0.

Đoković je na startu drugog seta bio neprepoznatljiv i neverovatno lako je prepuštao Federeru poene. Kako je set odmicao, delovalo je kao da Srbin namerno propušta lopte, čekajući da se ovaj deo igre što okonča.

Švajcarcu je zatim trebalo samo 25 minuta da ubedljivim rezultatom 6:1 izjednači 1:1. U trećem setu preslikana je slika iz prvog, pa ga je Đoković takođe dobio posle taj brejka (7:5). Najveća drama odigrala se kada je Federer poveo sa 5:4 u gemovima, a potom umalo uspeo da napravi brejk kojim bi dobio set.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Međutim, bio je Novak koncentrisan kada je bilo najteže i nije dozvolio Švajcarcu da iskoristi set loptu, a potom je uspeo da izjednači na 5:5. Kako ni u naredna dva gema nije bilo brejka, otišlo se u taj brejk u kome je Nole iskoristio prvu set loptu.

Teško je reći koje su tačno nijanse presudile četvrti set, ali kad je rezultat u pitanju presudan je bio brejk koji je napravio Federer u petom gemu, a posle kojeg je stekao prednost 3:2.

Ubrzo je na svoj servis stigao i do 4:2, a potom i do novog brejka (5:2). Spasao je Đoković čak osam brejk lopti u sedmom gemu ovog seta, uspeo je posle da sam napravi brejk i smanji prednost Švajcarca na 5:4, ali je na kraju ipak poklekao i morao da šansu potraži u petom setu.

Nije Đoković uspevao nikako da napravi brejk u pravom momentu, osim onog koji se ispostavio kao nebitan u četvrtom setu. Imao je genijalnu šansu u petom setu pri vođstvu od 2:1, ali je prokockao dve vezane brejk lopte, a kasnije i treću, što protivnik poput Federera ne prašta (2:2).

Međutim ono što nije uspeo u četvrtom, pošlo mu je za rukom dva gema kasnije kada je konačno brejkom uspeo da slomi Federera (4:2). Bila je neviđena tenzija i u sedmom gemu, imao je Federer na “ruci” brejk loptu, pa je nije iskoristio, ali je na kraju ipak vratio brejk (4:3).

Izjednačio je potom Švajcarac na na 4:4, pa se borba titana nastavila. Imao je Federer dve meč lopte pri vođstvu (7:8), ali je Novak uspeo da ih spase. Stigli su na kraju obojica do 12:12 u gemovima, pa je odlučiivao taj brejk u kojem je ipak bolji bio Đoković (7:3).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari