Đoković se raduje Medvedevu 1Foto: EPA-EFE/ MARK EVANS

Novak Đoković je pre neki dan izjavio da bi sa svojim prijateljima iz teniske reprezentacije Srbije mogao do finala, pa i titule, u premijernom izdanju ATP kupa i za sada on, Dušan Lajović, Viktor Troicki i Nikola Čačić čine sve što mogu da bi došli do zamišljenog cilja, jer su pobedama nad Južnom Afrikom, Francuskom i Čileom stigli do 1/finala, a preko grbače Kanade (3:0) ušli u Top 4, gde ih čeka odlična selekcija Rusije, predvođena Danilom Medvedevim.

I ovog puta je prvi bod doneo Lajović, tako što je našao dobitnu „mustru“ u duelu sa (na ATP listi) bolje rangiranim supertalentom Feliksom Ože-Alijasimom – 2:0 (6:4, 6:2).

Pre svega koristeći svoj dobar prvi servis i protivnikove probleme sa drugim ubacivanjem loptice na teren tokom njihove 100-minutne bitke u Sidneju.

Okršaj 2. reketa sveta Novaka Đokovića i mladog „lava“ Denisa Šapovalova (14. u ATP poretku ) doneo je više uzbuđenja i drame – 2:1 (4:6, 6:1, 7:6 (7:4)), kao maltene svaki put kada se oni nađu iza mreže.

Kanađanin ruskog porekla izašao je kao pobednik iz velike borbe u prvom činu meča, pa u nastavku jeftino „prodao kožu“ osvajaču 16 grend slem titula, da bi 32-godišnji Beograđanin u taj-brejku poslednjeg seta, u svom šampionskom stilu, iskoristio uzlete svoje igre i kaznio greške neiskusnijeg kolege.

Tu je bio rezultatski kraj duela Srbije i Kanade, ali je dubl Viktor Troicki – Nikola Čačić protiv Pitera Polanskog i Adil Šamadsdina – 2:0 (6:3, 6:2) pokazao da mu je i te kako stalo do ličnog učinka i timskog utiska na novopokrenutom takmičenju u više gradova Australije.

– Molili smo se da dođe što više naših navijača, ali su oni svojom brojnošću nadmašili naša očekivanja. Hvala im na neverovatnoj podršci, može da se poredi s onom iz beogradskog finala osvojenog Dejvis kupa. Osećali smo se kao da smo igrali kod kuće, što nam je i te kako trebalo protiv ovako ozbiljnog protivnika – rekao je Đoković, koji bi voleo da se u polufinalu sa Rusijom (subota) revanšira fantastičnom Danilu Medvedevu za poraz u njihovom poslednjem duelu u 2019.

– Imao je šest najboljih meseci u karijeri i vezao je šest finala. U drugom delu godine je bio najbolji na svetu, uz Nadala. Ima izuzetno jak servis, vrlo se dobro kreće, visok je. Poslednjih par turnira nije odigrao tako dobro, a sada smo obojica u formi i motivisani – kaže Đoković, pre koga će na teren Dušan Lajović i Karen Hačanov.

Kritika srpskim navijačima

Srpski teniseri imali su masovnu podršku naših ljudi u Australiji, ali su ovi u nekoliko navrata prešli granicu dobrog ukusa u podršci Đokoviću u važnim trenucima meča sa Šapovalovim, na šta je Kanađanin reagovao psovkom, a glavni sudija javno „izribao“ naš deo publike u Sidneju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari