Đoković startuje protiv Mahača u pohodu na šestu titulu u Dubaiju 1foto Miroslav Dragojević Danas

Novaka Đokovića ove nedelje čeka turnir u Dubaiju, dok je i dalje je neizvesno ušešće na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju zbog posebnih pravila koje važe za ulazak u SAD nevakcinisanim osobama.

Ukoliko bi Novak igrao u Kaliforniji i Floridi verovatno bi ostao broj 1 na ATP listi. U slučaju da mu vlasti SAD-a zabrane ulazak u zemlju, mladi Alkaraz imao bi šansu da narednog meseca skine Srbina s trona.

Đoković brani 90 bodova iz Dubaija, a titula vredi 500 poena.

Alkaras se nakon poraza u finalu Rio de Žaneira seli u Srednju Ameriku, u Meksiko, na turnir u Akapulku. Nije ga bilo prošle godine u ovom poznatom letovalištu, pa se Špancu smeši 500 bodova u slučaju trijumfa.

Ipak, bilo je evidentno tokom sinoćnjeg finala da Alkaraz ima velikih problema sa povredom butnog mišića zbog čega se teško kretao po terenu.

Zbog toga je pravo pitanje je da li ćemo ga ove nedelje gledati na turniru u Akapulku, tim pre što je nakon finala izjavio da nije siguran da li će moći da igra na turniru u Akapulku.

Ukoliko ipak ode u Meksiko u prvom kolu trebalo da igra protiv Amerikanca Mekenzija Mekdonalda.

Sa druge Đoković se već nalazi u Dubaiju, spremajući se za iskušenja koja dolaze.

On je u pet navrata podizao pehar na turniru iz serije 500, a ovo će mu biti 13. pojavljivanje na pomenutom takmičenju. Poslednji put je podigao pehar 2020. kada je u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa sa 2:0 u setovima (6:3, 6:4).

Đoković, koji je prvi nosilac turnira čiji je nagradni fond 2,85 miliona dolara, igraće na samom otvaranju turnira protiv Čeha Tomaša Mahača, 130. na ATP listi.

Mahač ima 22 godine, a profesionalac je od 2017. godine. Visok je 183 centimetra i težak 74 kilograma i igra dvoručni bekhend.

U ovoj godini ima skor od jedne pobede i tri poraza, dok je to na nivou dosadašnje karijere to učinak od devet pobeda i dvanaest poraza.

Protiv igrača iz TOP 10 ima skor 0-3 u karijeri, a u ovoj godini 0-1. Trener mu je Danijel Vaček.

Na prethodnom turniru, u Dohi, izgubio je u drugom kolu kvalifikacija od Francuza Aleksandra Mulera, 170. reketa planete, pa je od kvalifikacija morao da započne avanturu i u Dubaiju.

To mu je ovoga puta pošlo za rukom pošto je prvo pobedio Martona Fučovića sa 2.1 u setovima (4:6, 6:2, 6:4), a potom i Matea Arnaldija maksimalnim rezulatatom (6:0, 6:1) i tako je došao do duela sa najboljim teniserom sveta.

Inače, Đoković i Mahač se nikada ranije nisu sastajali, a najbolji plasman u dosadašnjoj karijeri bilo mu je 97. mesto na ATP listi do kog je stigao u smiraj prošle godine, tačnije 12. decembra 2022.

Ukoliko bude uspešan na startu turnira, Đoković će se u drugom kolu nameriti na boljeg iz duela Holanđanina Talona Grikspora (40. na svetu) i Francuza Konstanta Lestijena (53).

Đoković je sa obojicom igrao po jednom i pobedio ih.  Srpski teniser započeo je 378. nedelju na prvom mestu rang liste, pa je postao rekorder u obe konkurencije.

Prvi put je bio na čelu 4. jula 2011. godine, a tada je imao 24 godine i 43 dana. Otad je prošlo nepunih 12 godina, a on je i dalje tu. U martu je prestigao Federerovih 310 sedmica, a sada je prvi sa 6.980 bodova.

Prošle nedelje se izjednačio sa legendarnom Nemicom Štefi Graf, a od danas je na teniskom Partenonu nepobedivosti.

Rekord koji je upravo srušio će u ovoj godini još samo „podebljati“, pa nije nemoguće da ga uskoro gledamo kako ulazi i u 400. nedelju i definitivno pravi korak ka besmrtnosti budući da će vrlo verovatno proteći decenije da bi neko taj rekord sustigao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari