Đorđevićevim izabranicima laknulo posle pobede nad Grčkom 1Foto: Starsport

Sve je lakše i računica je sasvim jasna nakon trijumfa košarkaša Srbije nad Grčkom u ponedeljak uveče (84:61). Do konačnog plasmana na Svetsko prvenstvo u Kini 2019. „orlovima“ je preostala još samo jedna pobeda u poslednjem, februarskom kvalifikacionom „prozoru“ protiv Estonije 22, najkasnije Izraela u Beogradu 25.

Sa dvojicom evroligaških plejmejkera Stefanom Jovićem i Vasilijem Micićem, selektor Aleksandar Đorđević imao je daleko više rešenja i lakših opcija u napadu. Iako je Grčka doputovala praktično u „eksperimentalnom sastavu“ bez najkvalitetniji pojedinaca, ujedno i nosilaca igre, reprezentacija Srbije napokon je delovala kao ekipa koja zna šta i kako treba da uradi u tačno predviđenim situacijama na terenu. Naravno, pomenuta dvojica nisu imali dovoljno vremena čak ni da se preslišaju, već su akcije pripremali na putu do Beograda, odnosno na tako retkim, a potrebnim treninzima bez kontakta, na kojima su se napadi pripremali 5 na 0. Odmah posle meča otputovali su u Minhen, odnosno Istanbul, gde je već sinoć Micićev Efes odigrao meč turskog prvenstva protiv Bešiktaša. Navijači su takođe prepoznali momenat i u fino popunjenoj hali „Aleksandar Nikolić“ podržali zvanične vicešampione sveta koje su uživo bodrili i Saša Obradović, Žarko Paspalj, Duško Vujošević, Andrea Trinkijeri, Dragan Đilas….

– Važan trijumf, jer sada imamo dve pobede više u odnosu na Izrael i čekamo naredni prozor. Očekivali smo Grke u rasterećenom izdanju, što smo i videli. Svaka im čast na pristupu, to su mladi momci, željni dokazivanja i nisu došli ovde da se predaju. Jedan smo korak bliže Kini – rekao je Jović, naglasivši da je meč bio zahtevan na više načina – energetski, atletski, takmičarski…

Vasilije Micić je samo dan pred utakmicu saznao za dobijeno priznanje namenjeno najkorisnijem igraču Evrolige u novembru. Sa 13 poena i šest asistencija popularni Vasa je dodatno upotpunio osećaj igranja za reprezentaciju Srbije i istrajnosti u odluci da se pomogne saigračima u jeku tvrdoglavo suprotnih stavova između FIBA i Evrolige.

– Uvek sam srećan kad igram za reprezentaciju, prelep je osećaj i svaki put je kao prvi. Uvek će tako biti, jer je to neki unutrašnji osećaj koji nosim sa sobom. Mislim da smo svi odigrali kvalitetno. Uz to nam je i pobeda Gruzije nad Izraelom takođe odgovarala, što je bilo veoma važno. Sada je neophodno fokusirati se isključivo na utakmicu protiv Estonije – apostrofirao je Micić naredni susret kao najvažniji, imajući verovatno u vidu i to da je debitujući za „orlove“ 2013. kod Dude Ivkovića sticao sigurnost upravo u duelima sa rivalima sličnog kvaliteta.

Selektor Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije zahvalili su Jovićevom Bajernu i Micićevom Efesu zbog njihovih dolazaka u reprezentaciju.

Ako bude prostora – vidimo se na zimu

Stefan Jović je dobio odobrenje Bajerna i trenera Dejana Radonjića za meč sa Grčkom, bivši plej Crvene zvezde voleo bi da se nađe među saigračima iz reprezentacije i u februaru kada bi trebalo da se obavi formalnost u vezi sa plasmanom na Svetsko prvenstvo: „Ako bude prostora i ako bude pauza u nemačkom prvenstvu – ja sam tu“, poručio je Jović, koji je za reprezentaciju debitovao upravo kod selektora Đorđevića 2014. na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Gagi časti Šermadinija

Reprezentativci Srbije su u ponedeljak dobro raspoloženi izašli na meč protiv Grčke, što se nakon meča videlo i na semaforu – 84:61. Neposredno pre polaska iz hotela ka dvorani „Aleksandar Nikolić“, izabranici Aleksandra Đorđevića su zajedno pratili završnicu utakmice Gruzija – Izrael, u kojoj su domaći pobedili pogotkom Giorgija Šermadinija uz zvuk sirene na kraju produžetka. Taj koš je obradovao sve među „orlovima“ i omogućio im da zakažu februarske „meč lopte“ za plasman na Svetsko prvenstvo. Dragan Milosavljević, Šermadinijev saigrač iz Unikahe, poslao je poruku iskusnom centru. „Gledali smo utakmicu, navijali za Gruziju… Stvarno je jako važna pobeda za nas. Šermadinija ću verovatno da vodim na večeru“, rekao je srpski reprezentativac posle meča u „Pioniru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari