Đorđeviću se klima stolica 1Aleksandar Saša Đorđević foto EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Nije učestvovao u formiranju tima; letos je pristao da na klupi Fenerbahčea zameni Igora Kokoškova svestan da će morati da se prilagođava sredini koju ne poznaje dobro, uzdajući se samo u jednog svog saradnika kojeg je poveo sa sobom u Istanbul (Goran Bjedov).

Iako su rezultati na početku sezone bili dobri, u Evroligi je usledio strmoglav pad. Fener je u poslednjm kolu izgubio od Efesa (84:89) na način tipičan za izabranike Aleksandra Đorđevića.

„Kanarinci“ su posustali u samoj završnici, iako su gotovo sve vreme bili u vođstvu. Bio je to njihov čak sedmi poraz na poslednjih osam evroligaških utakmica.

Jasno je da postoji i psihološki problem, s obzirom na to da je ove sezone Fenerbahče izgubio čak pet evroligaških utakmica u neizvesnoj završnici koje su rešavane na posed ili dva.

Uzroke poraza trebalo bi pronaći i u činjenici da lideri tima nisu na nivou iskušenja kada se utakmica „lomi“. Poslednji duel sa Efesom možda je i najbolji primer nemanja samopouzdanja i forme po kojoj su godinama unazad bili prepoznatljivi De Kolo i Veseli, pre svih.

Fener je imao napad za izjednačenje; akcija je išla na De Koloa koji se izborio za sasvim solidnu poziciju za šut i umesto sigurne egzekucije koja se od tako kvalitetnog igrača očekuje, usledio je promašaj posle kojeg više nije bilo povratka.

Nije De Kolo najveći krivac, ali je jedan od odgovornijih za ovako slabe rezultate.

Kao lider i neko ko je u karijeri osvajao Evroligu sa CSKA, francuski košarkaš morao bi da ima daleko bolje procente od svega 30 odsto za tri ove sezone i proseka od 10 poena po meču.

Đorđević je pod sve većim pritiskom; pojedini inostrani mediji su pisali da mu je meč protiv Žalgirisa u Kaunasu bio i presudan, ali je i posle poraza u Litvaniji ostao na klupi.

Generalno, Fener loše šutira za tri poena, svega 31 odsto, a pogotovo su upitni procenti igrača koji bi sa pozicije četiri trebalo da šire igru.

Polonara je, recimo na nedopustivih 26 odsto, Dešuan Pjer na 35 odsto ali na samo sedam ubačenih trojki na devet odigranih utakmica. Buker, koji čini startni tandem u centarkoj liniji sa Veselim, na 12 utakmica ubacio je mizerne tri trojke, dok Čeh van 6,75 uopšte ne vidi koš.

– Igrali smo sasvim dobro do poslednja dva minuta utakmice. Onda smo naprasno stali, ne uspevši da pametno odigramo nijedan napad. Promašili smo neke važne šuteve, koje su oni, pak, pogodili i tako još jednom pokazali koliko su težak protivnik. Uspevali smo da zaustavimo njihovu igru u tranziciji, a onda su Micić i Larkin preuzeli odgovornost kada je bilo najvažnije. Doživeli smo težak poraz ali idemo dalje – naveo je Aleksandar Đorđević posle utakmice sa Efesom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari