Najbučniji Partizanov navijač na utakmici sa Kazarom bila je crno-bela fudbalska legenda Zoran Mirković, koji je letos stavio tačku na bogatu igračku karijeru. U društvu trenera golmana i člana klupskog Upravnog odbora Igora Milanovića, doskorašnji štoper „parnog valjka“ je u maniru pravog navijača pratio poteze naslednika, bodrio ih, nervirao se, delio savete, zviždao protivniku.

Najbučniji Partizanov navijač na utakmici sa Kazarom bila je crno-bela fudbalska legenda Zoran Mirković, koji je letos stavio tačku na bogatu igračku karijeru. U društvu trenera golmana i člana klupskog Upravnog odbora Igora Milanovića, doskorašnji štoper „parnog valjka“ je u maniru pravog navijača pratio poteze naslednika, bodrio ih, nervirao se, delio savete, zviždao protivniku…
– Ne može se protiv biološkog sata, neminovno je da stariji odlaze, a mladi dolaze. Ne žalim što sam se povukao, nimalo mi ne nedostaju treninzi i pripreme, nisam više fizički i psihički mogao da izdržim taj tempo i obaveze. Jedino mi nekada zafale adrenalin i tenzija koje nosi takmičenje. Uživam u ulozi turiste i navijača, a potrebu za sportom zadovoljavam tenisom i malim fudbalom – priča o „penzionerskim“ danima Mirković, nekadašnji as Rada, Partizana, Atalante, Juventusa i Fenerbahčea, koji često iz poslovnih razloga dolazi u ovaj deo sveta.

Hotelska haračina

Boravak u luksuznom Oejzis bič tauer hotelu ima i svoju tamnu stranu. Fudbaleri i stručni štab Partizana osetili su na svojoj koži šta znači biti stalno na oku siromašnog pomoćnog hotelskog osoblja, koje u najvećem broju radi za platu od svega 200 dolara. Đukić, njegov pomoćnik Stanojević, braća Marinković, Zajić, Tomić, Lazarević… dugačak je spisak onih kojima je proteklih dana pokraden novac. Pare su nestajale sa stolova, ali i iz džepova, torbi i novčanika… Crno-beli su olakšani za više od 1.000 evra, a ceo slučaj je prijavljen upravi hotela, od koje se očekuje da izmiri nastalu štetu i kazni kradljivce.

Iako ih je gledao samo u duelima sa Salcburgom i Kazarom, godinama jedan od ključnih igrača crno-belih primećuje razliku u odnosu na igru od jesenas.

Slobodan dan

Konačno su Kralj i društvo dočekali slobodan dan. Stručni štab ih je juče poštedeo treninga, a jedina obaveza igračima bili su zajednički doručak i večera u propisano vreme. Ostatak dana Đukićevi izabranici su koristili po svom nahođenju. Nađ i Bosančić su jutro proveli u pecanju, Marinkovići, Mihajlov, Zajić, Vukelja, Lazarević i Rukavina igrajući odbojku i tenis na plaži, letelo se padobranima, šopingovalo…

– Dobro su postavljeni na terenu, lepo se kreću, disciplinovani su… Vidi se trenerski uticaj Đukića, koji je i sam bio radan, ozbiljan, vrlo disciplinovan i studiozan igrač.
Mirković ne spada u one koji su bili iznenađeni trenerskim afinitetima sadašnjeg stratega kluba iz Humske. Naprotiv, oduvek mu je bilo jasno da će Đukić krenuti tim putem.
– I dok smo malo igrali zajedno u Radu i kasnije u reprezentaciji, gde smo skupili pedesetak zajedničkih nastupa, interesovao se za trenerski posao. Stalno je nešto zapitkivao, tražio objašnjenja. Dok su ostali automatski izvodili vežbe koje bi nam zadali, Đuka je uvek hteo da zna zašto se nešto radi, kako se dozira, šta se čime postiže… Iako je i sam radio sa velikim trenerima, često mi je tražio da mu prepričavam treninge i taktiku Lipija i Anćelotija, iz vremena mog igranja u Juventusu – objašnjava Mirković.
Iz mnogo razloga, popularni Batica predviđa nekadašnjem kolegi lepu trenersku budućnost.
– Partizan je dovođenjem Đukića uradio pravu stvar. Bio je igrač za desetku, a kao čovek zaslužuje 11. Nije imao nijednu mrlju u karijeri, nikada ga nisam čuo da je opsovao…
Mnogi sumnjaju da bi mu upravo „mekan“ karakter i poštenje mogli doći glave.
– Naprotiv. Autoritet se gradi znanjem, a ne drekom. Ne treba ti bič božiji da bi stekao nečije poverenje. Nadam se samo da igrači neće zloupotrebiti njegovu dobrotu i pravičnost.
Mirković se, takođe, nada da će javnost, navijači i mediji imati dovoljno strpljenja za Đukića i njegovu mladu ekipu.
– Mislim da Đukić može biti veliki trener, kao što verujem u kvalitet igrača koji dolaze. Ali mi smo čudan narod, ne vidimo dalje od nosa. U stanju smo da preko noći nekoga uzdignemo u nebesa, a onda ga posle samo jedne greške povlačimo po blatu.
Bivša Partizanova zvezda i dalje odbija ideju o angažovanju u klubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari