Do 2021. godine Vranje će dobiti i treći fudbalski objekat sa 8.000 mesta 1Foto: www.wikipedia.org / Wlodzimierz

Idejno rešenje za novi stadion po standardima UEFA čija bi izgradnja trebalo da počne na jesen je završen.

Iz gradske uprave potvrđeno je Danasu da će objekat biti građen na lokaciji između Kompanije BAT, Sportske hale, dečijeg vrtića i Srednje medicinske i hemijske škole na samom ulazu u grad.

– Reč je o katastarskoj parceli broj 6522/1 katastarske opštine Vranje uz Bulevar Avnoja gde su se do sada nalazili teniski i tereni za male sportove kao i park – navode iz gradske uprave. Lokaciju je nedavno posetio i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza i potpredsednik krovne fudbalske organizacije Nenad Bjeković. Obzirom da iza ovog projekta stoji Vlada Srbije bio je tu i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragan Stevanović, kordinator SNS za jug Srbije.

Sada je u završnoj fazi izgradnja celokupne projektno tehničke dokumentacije čija se procedura odvija pod nadzorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.Tek kada bude završen i Projekat za izgradnju znaće se tačna vrednost ove investicije. U javnosti se nezvanično može čuti da je reč o objektu koji bi koštao između šest i osam miliona evra.

Za javnost u Vranju izgradnja novog, trećeg po redu stadiona nije sporna toliko, koliko sama odabrana lokacija obzirom da će u neposrednoj blizini novog stadiona ostati dečji vrtić, kao i dve srednje škole, a samom izgradnjom bila bi u potpunosti devastirana aktuelna zelena površina.

– I sada imamo dva sportska objekta za fudbalske namene. Onaj na Jumku nakon rekonstrukcije raspolaže sasvim optimalnim kapacitetom od 4.000 mesta i na njemu su igrane utakmice u Super ligi Srbije, a uz saglasnost FSS. Postoji i rekonstruisani stadion u Kosovskoj ulici koji sada mogu da koriste osim fudbalera i atletičari i drugi sportisti. I kada bude u funkciji novi stadion će iziskivati ne mala sredstva za održavanje, a biće pitanje koliko će on biti u upotrebi – čuju se komentari građana u lokalnoj javnosti koja je podeljena vezano za ovaj projekat.

Na drugoj strani iz Fudbalskog kluba Dinamo koji je samo jednu sezonu bio član Super lige Srbije, očekuju da će izgradnja novog stadiona biti „dodatni podsticaj za mlade talente, ali i navijače da nastave da u najvećem broju posle Zvezde i Partizana posećuju utakmice ovog kluba“ koji će se od jeseni boriti, kako se najavljuje, „za povratak u prvu srpsku fudbalsku diviziju“.

Gradski stadion u Vranju koji je nedavno rekonstruisan sredstvima iz Projekta prekogranične saradnje sa gradom Montana iz Bugarske, a koji je finasiran iz IPA fonda Evropske unije predat je na upotrebu 1. jula 1951. godine i od tada bio je mesto gde su se događala sva fudbalska zbivanja. Stadion Jumko izgrađen je u okviru sportskog kompleksa ove tekstilne kompanije. Procene su da bi podizanjem tribina na severnoj i južnoj strani objekta uz mnogo manja ulaganja ovaj objekat takođe mogao da zadovolji čak i međunarodne fudbalske standarde.

Ovako grad Vranje će umesto nove fabrike, škole ili dečjeg vrtića, dobiti još jedan kapitalni infrastrukturni projekat koji će nakon izgradnje sa svim neophodnim troškovima održavanja pasti na teret poreskih obveznika u gradu. Interesantno je da odbornici gradske skupštine, pre nego što će Grad Vranje potpisati ugovor sa Kancelarijom za upravljanje javnim nabavkama preko koje će se odvijati transferi novca u toku izgradnje, nisu o ovoj temi raspravljali. Ovde smatraju da je prethodno trebalo uraditi Studiju o održivosti postojanja jednog ovako velikog i za održavanje skupog projekta, ali to se nije desilo.

 

 

Sličan objekat gradiće se i u Leskovcu

Pored Vranja, novi stadion na jugu Srbije dobiće i Leskovac, što je najavljeno nakon sastanka predstavnika FSS sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem. Zahtevnu rekonstrukciju do sada je prošao stadion Čair u Nišu gde su zadovoljeni standardi UEFA za odigravanje međunarodnih utakmica. Sertifikat za međunarodnu scenu očekuju i u Surdulici, gde su u toku obimni radovi na rekonstrukciji travnate podloge, sa uvođenjem potpuno novog sistema za automatsko navodnjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari