Dobrić može da odredi tok finala 1Foto: STARSPORT

Trojkom na tri sekunde pre kraja druge utakmice, Rade Zagorac je finalnu seriju Superlige vratio na početak.

Jedan tim će u subotu imati meč-loptu (19.00); Crvena zvezda će ponovo biti nominalni domaćin u hali „Aleksandar Nikolić“ koja od vlage, zagušljivosti i nesnosne sparine čini uslove nedostojnim takmičenja mnogo beznačajnijih nego što je to finalna serija Superlige. Partizan je trenutno možda u boljem momentumu, što je donekle i u korelaciji sa doživljenom povredom Ognjena Dobrića u drugom meču, čiji stepen distorzije skočnog zgloba još uvek nije poznat.

Crvena zvezda ni u drugom meču nije uspela da reši probleme locirane već u startnom duelu sa večitim rivalom. U odnosu na prvu utakmicu, u kojoj su obe ekipe „sipale trojke“, bilo je očekivano da u nastavku „haubice ohlade“ što crveno-belima nije odgovaralo. Izabranici Milana Tomića samu egzekuciju umnogome zasnivaju na igri jedan na jedan, što je ilustrovano i sa 27 timskih asistencija na dve utakmice.

Prosek (13,5 asistencija) sasvim sigurno problematičan i za utakmice manjeg značaja od finalne serije Superlige, protkan je i velikim problemima u samoj tranziciji. Zvezda je u prvom meču imala samo tri poena iz kontranapada, a u drugom tek dva, mizerno ako se uzmu u obzir sposobnosti i kvaliteti Davidovca, Dobrića, Berona i Čovića u igri na otvorenom terenu. Takođe, sa Majklom Odžom, pa i Dušanom Ristićem na petici, neshvatljivo je da je Zvezda u drugoj utakmici imala 18 poena manje u odnosu na Partizan iz samog reketa.

Eventualni izostanak Dobrića u subotu zaista bi mogao da se oseti u igri novog šampiona ABA lige. Sjajni atleta, momak iz Knina je ove sezone na 37 odsto u šutu za tri poena, pritom je veoma koristan u tranziciji i pozicionom napadu, kadar da defanzivno sve preuzme od jedinice do trojke. U prvom susretu je postigao 16 poena, uz jednu od „prelomnih“ trojki.

– Nemam komentar, iskreno. Dali su trojku u poslednjoj sekundi. Opet se sve svelo kao i do sada u derbijima na jednu loptu. Oni su dobili utakmicu na jednu loptu i ne možemo da tugujemo, idemo dalje. Naredna utakmica je već u subotu, tako da moramo sad što pre da se regrupišemo i što bolje uđemo u sledeći meč – naveo je Dušan Ristić, centar Crvene zvezde, koji je u odnosu na prvi meč, u drugom imao nešto veću minutažu (skoro 14 minuta) i u tom periodu postigao devet poena.

Rade Zagorac je trojkom na tri sekunde pre kraja utakmice omogućio saigračima da izdanje, kvalitativno lošije u poređenju sa prvim duelom, završe na trijumfalan način. Partizan je prema naprednoj statistici bio bolji u gotovo svim kategorijama, ali je opet mogao lako da izgubi.

Nikola Janković se dabl-dablom (13p, 10sk) nametnuo kao primarno rešenje pod košem, međutim osim Markusa Pejdža, koji se iz drugog plana polako pozicionira kao primarni faktor u spoljnoj liniji (19p), crno-beli na polju egzekucije nisu imali rešenja i kreacije sa perimetra. Ni junak Zagorac nije bio ništa bolji, do trijumfalne trojke šutirao je 0/6 van 6,75, skoro bez ikakvog uticaja na igru.

– Znate kako, sve vreme igrate i promašujete, ne ide kako ste zamislili… Imate dve opcije – ili da potpuno potonete, predate se i odete kao gubitnik ili da budete svesni da gore od toga ne možete i preuzmete odgovornost bez prevelikog razmišljanja. Ovog puta je ispalo najbolje moguće. Srećan sam što smo poravnali rezultat u seriji, vraćamo se na njihov teren bez „brejka“ i imamo šansu da posle sledećeg meča budemo jedan korak bliži tituli – naglasio je Zagorac.

Nekad je i prepametan

Novica Veličkoviće praktično je bio asistent Zagorcu za pobedonosnu trojku, pošto je izveo aut nakon kojeg se „bekdor“ kretnjom Rade oslobodio Bilija Berona i poravnao na 1:1 u finalnoj seriji: “ Zaslužio je. Dobro radi, voli košarku, pametan je momak. Nekad i prepametan. Ovo ga je nagradilo, toliko je želeo i zaslužio je da mu se ovo desi. Lopta se ušunjala u obruč, ali tako je to kad te pogleda onaj odozgo. Srećan sam zbog njega i ostalih saigrača. Bilo bi teško da je 0:2. U prvoj smo vodili u poslednjoj četvrtini, u ovoj smo imali i sreće“, rekao je kapiten Novica Veličković o saigraču.

Kao u sauni

Nažalost, poslednjih godina u finalima Superlige, pogotovo kada igraju Crvena zvezda i Partizan, ambijent u hali „Aleksandar Nikolić“ je takav da je osećaj igrača, kao i svih prisutnih kao da se nalaze u sauni: “ Bilo je sigurno teško, ali to ne sme da bude izgovor. Svima je tako, i nama i njima i jednostavno moramo da budemo jaki mentalno i kao što sam rekao, trudićemo se da u naredni meč uđemo spremni. Kako god okreneš, sve naše utakmice sa Partizanom ove sezone, sem možda jedne utakmice, u trećem susretu u ABA ligi, bile su na jednu loptu. Bićemo spremni maksimalno da odigramo kako treba i da pobedimo“, rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari