Dobro vreme za autsajdere 1Foto: EPA-EFE/ ALESSANDRO DI MARCO

Poslednjeg dana četvrtfinalnih borbi u Ligi šampiona na izmaku, u lisabonskom „mehuru“, na delu ćemo videti još jednog favorita (Mančester siti) i uslovno rečeno autsajdera (Lion), jer će u subotu teren podeliti viceprvak jačeg šampionata Engleske i sedmoplasirani tim slabijeg prvenstva Francuske.

Razlika postoji i u budžetima protivnika, s obzirom da arapske gazde „građana“ ne trepnu i potroše stotine miliona evra za pojačanja, osim kada im je to zabranjeno zbog kršenja finansijskog fer-pleja pa trener Žozep Pep Gvardiola mora da crpi postojeće resurse, dok su vlasnici „lavova“ manje trošadžije, pa šef struke Rudi Garsija ima na raspolaganju više mlađih i jeftinijih igrača od kolege.

Ono što ih spaja su minorni evropski uspesi, s obzirom da Englezi imaju samo osvojen Kup pobednika Kupova iz davne 1970, a Francuzi samo Itnertoto kup iz 1997. godine, pa bi i jedni i drugi sve dali da proslave sadašnju generaciju.

– Svi do jednog smo fokusirani i maksimalno ambiciozni, jer znamo koliko bi osvajanje Lige šampiona bilo važno za Mančester siti. I većinu nas, bez takvog trofeja u karijerama. Pokušaćemo sve što znamo i možemo da prođemo Lion i odemo do samog kraja – jasan je Brazilac Bernardo Silva iz veznog reda Sitija.

Da Mančesterova velika očekivanja nisu priča bez pokrića potvrđuje i činjenica da su u prošloj rundi izbacili jedan Real, tako što su s identičnih 2:1 dobili oba duela sa vlasnikom 13 rekordnih pehara LŠ.

– Ako mogu sebi nešto da poželim za rođendan, sledećeg ponedeljka, onda je to da ga proslavimo evropskom titulom 23. avgusta – kaže omaleni ofanzivac rođen u zemlji domaćinu istorijskog fajnal-ejta elitnog takmičenja.

– Uspeh će biti lepši i slađi ako ga ostvarimo u mom Portugalu. Stvarno smo i mi igrači i naš šef rešeni da ovu sezonu učinimo posebnom – objašnjava Bernardo, s trogodišnjim iskustvom igranja u Francuskoj.

– Znam kako su francuski timovi fizički jaki, a to što je Lion stigao dovde znači da je to zaslužio, posebno eliminacijom Juventusa – zaključio je svoju najavu četvrtfinala Portugalac iz redova drugoplasiranog sastava poslednje Premijer lige, čak 18 bodova slabijeg od Liverpula, ali boljeg u broju datih golova (102:85).

Njegove kolege iz Liona su zato potpuno podbacile i ostale bez izlaska u Evropu sledeće sezone, jer su se posle 28 kola odigranih kola Lige 1 našli ispod crte koja deli sigurne i potencijalne učesnike LŠ i LE od ostalih, a nije im prihvaćena tužba protiv Fudbalskog saveza Francuske, jer su sudske vlasti te zemlje procenile da nema ničeg spornog u odluci o administrativnom kraju prvenstva usled pandemije korona virusa.

Zato „lavove“ jedino čudo u LŠ može da vrati na međunarodnu pozornicu.

Pod uslovom da i u jednom okršaju sa „građanima“ urade ono što su uspeli u dvomeču sa „starom damom“, izbacivši je iz LŠ zahvaljujući minimalcu kod kuće (1:0) i jednom golu na stadionu u Torinu (2:1).

– Samo su retki mislili da mi ovo možemo da postignemo. Uspeli smo. Ovo je pobeda grupe. Želeli smo da se nađemo u Lisabonu. Tu smo. Ponosan sam zbog naših navijača i zbog Liona. Ne smemo da se zaustavimo ovde. Ne posle onoga što smo pokazali u mečevima sa timom koji u svojim redovima ima pravog fudbalskog vanzemaljca Kristijana Ronalda – danima već blista od sreće strateg „lavova“ Rudi Garsija, a strah i predaja nisu opcija ni u razmišljanjima napadača Karla Ekambija.

– Siti je veliki klub, ali i imamo i mi šansu. Ne bih rekao da smo autsajderi u ovom meču. Pripadamo krugu od osam najboljih timova u Evropi i daćemo sve od sebe da napravimo još jedan veliki korak u Ligi šampiona.

Tek treći susret

Lion i Mančester siti imaju svega dva međusobna duela iza sebe, sa boljim skorom Francuza. Oba su se desila u grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 2018/2019, kada je Lion u septembru šokirao engleski tim na Ostrvu (1:2), a dva meseca kasnije, na svom terenu, odigrao nerešeno (2:2). Ove subote, premijerni trijumf sitijevcima će gledati da donesu (verovatno): golman Ederson, defanzivci Volker, Fernandinjo… veznjaci De Brujne, Lodri, Silva… napadači Sterling, Foden… dok će pozitivan trend Liona probati da sačuvaju (verovatno): golman Lopes, odbrambeni fudbaleri Denajer, Marselo… igrači sredine terena Gimaraeš, Dubis… špicevi Depaj, Dembele…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari