Dragan Škrbić: Još uvek pregovaramo sa Đeronom 1Foto: STARSPORT

Seniorska rukometna muška reprezentacija Srbije još od 18. februara i ostavke Nenada Peruničića nema selektora, a potraga za novim čovekom na klupi „orlova“ mogla bi biti završena na ovonedeljnom sastanku Upravnog odbora Rukometnog saveza Srbije ili do kraja meseca, ako se ubrzaju i uspeju pregovori sa Špancem Antoniom Tonijem Đeronom.

Četrdesetšestogodišnjakom čiji je top rezultat u karijeri prvog trenera neke ekipe titula šampiona Afrike sa selekcijom Tunisa iz 2018. godine.

– Nije tajna da je gospodin Đerona jedan od kandidata za selektorsko mesto. Sa nekim domaćim i stranim stručnjacima se razgovaralo, sa nekima to nije bilo moguće iz raznih razloga, a sa njim sam lično obavio nekoliko rundi pregovora. Imam mandat Saveza za komunikaciju sa potencijalnim naslednicima Peruničića, a Španca dobro poznajem još iz vremena kada smo sarađivali u Barseloni. I jutros smo se čuli – rekao je juče za Danas potpredsednik RSS Dragan Škrbić, nekada vrlo cenjeni pivotmen katalonskog kluba.

Mada se ovog ponedeljka pronela vest da je stvar gotova, naš sagovornik tvrdi da još nema dogovora sa donedavnim strategom selekcijom Tunisa.

– Planirali smo da sednemo za sto i obavimo razgovor oči u oči, ali nam pandemija korona virusa još ne dozvoljava da se sretnemo. Ni u Francuskoj, gde se on nalazi, ni u Srbiji, gde sam ja. Ide nam na ruku njegova pozitivna reakcija na našu ideju, poziv, grub plan rada i ciljeve. Raspoložen je da vodi Srbiju, ali mora još puno toga da se pretrese i usaglasi da bismo stvarno došlo do saradnje. Dužina i vrednost ugovora, sastav njegovog stručnog tima, tok priprema… Puno je ozbiljnih tema pred nama, a ne ide nam na ruku globalna zabrana putovanja. Lično, nisam za internet finalizaciju pregovora, ali možda bude moralo tako. Videćemo, prvo da se o svemu tome izjasni Upravni odbor Saveza.

Škrbić kaže da trenutni klupski angažman Đerone u Šartru, čiji dres nosi srpski reprezentativac Vanja Ilić, nije kamen spoticanja u razgovorima.

– Teško je danas obezbediti ekskluzivno „pravo“ nad nekim selektorom, jer malo Saveza na svetu može da plati dovoljno da se treneri odreknu tog paralelnog rada. Druga je stvar kako bi to bilo regulisano u trouglu  Savez – selektor – klub.

Da se nije desila pandemija novi selektor bi uveliko pripremao baraž dvomeč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo sa Slovenijom, sledećeg meseca.

– Pandemija korona virusa i ukidanje ovog baraža su zakomplikovali i usporili  izbor novog selektora, ali to ne znači da ćemo unedogled tragati za rešenjem. Ne postoji vremenski okvir za kraj te „akcije“, ali bilo bi dobro da se u skorije vreme preseče stvar – jasan je Škrbić, čija je ideja da se u slučaju dogovora Đerona okruži srpskim pomoćnicima u nacionalnom timu, poput Tonijevog višegodišnjeg bliskog saradnika i nekadašnjeg golmana naše reprezentacije Zorana Đorđića.

Uglavnom, ko god da se prihvati vođenja srpskih rukometaša taj će imati pune ruke posla i „mač“ nad glavom, jer se srpski muški rukomet predugo nalazi u problemima do guše, pa je nekadašnja rukometna sila došla do toga da poslednje Svetsko prvenstvo završi na 18. mestu, a šampionat Evrope na poražavajućoj 20. poziciji.

Čekajući specijalnu pozivnicu

Prvo takmičenje Đerone ili nekog drugog naslednika Peruničića moglo bi da bude Svetsko prvenstvo, januara 2021. u Egiptu, pod uslovom da prođe zahtev srpskog Saveza za dobijanjem tzv. specijalne pozivnice. Da korona virus nije poremetio sportske tokove širom planete, „orlovi“ bi se u junu sa Slovencima borili za jedno od preostalih mesta na turniru sa rekordna 32 učesnika, međutim Međunarodna rukometna federacija je ukinula baraž i odlučila da direktan plasman na ovo SP ostvare (od Srbije) bolje rangirane selekcije na EP 2020-e. U opticaju su dve specijalne pozivnice IHF-a, dok će dva od četiri upražnjena mesta biti popunjena kroz kvalifikacije u Severnoj i Centralnoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari