Miroljub Dugi Damjanović: Drčni narod pamti laži 1Foto: STARSPORT

Mnogim nekada vrhunskim sportistima „ostalo je u krvi“ da tokom dana obavezno barem prošetaju. Jedan od njih je i Miroljub Dugi Damjanović, 70-godišnji nekadašnji košarkaš koji je čak dvanaest sezona nastupao za čuveni Radnički sa Crvenog krsta.

Nezaboravne sezone 1972/73, na opšte iznenađenje košarkaške javnosti, Radnički je osvojio titulu šampiona, tri godine kasnije i Kup Jugoslavije, dok je u Kupu pobednika kupova 1977. dogurao do finala.

Dugi Damjanović je bio jedan od važnijih protagonista svih uspeha Radničkog, o čemu svedoči podatak da je bio i član reprezentacije Jugoslavije koja je nastupila na Olimpijskim igrama 1972.

– Žena i ja imamo veliki stan, ja sam gore, ona dole, sin mi živi preko puta, dok je ćerka sa svojim sinom. Pravo da vam kažem, malo se švercujem na mladolikost, pa tako skoknem do prodavnice da kupim hleb i mleko… U skladu sa trenutnom situacijom, ne mogu da kažem da nisam zabrinut. Naprotiv. Čujem se često sa svojim prijateljima iz Hrvatske i Slovenije i primećujem da i kod njih preovladavaju slična osećanja. Borut Basin, moj veliki prijatelj i čuveni slovenački košarkaš, začuđen je što Slovenija još uvek nije zatvorila granice prema Italiji i Hrvatskoj. Očigledno da u vlasti nemaju dovoljno odlučnosti da povuku takav potez zbog činjenice da su države članice Evropske unije, bez obzira na to što je sever Italije žarište ove pandemije.

Nekadašnji as Radničkog apsolutno je svestan opasnosti i u principu podržava uvedene mere, mada ima problem sa političarima.

– Sve je stvar poverenja; teško je sada verovati nekome ko vas je prethodno slagao dvesta puta. Ako pritom uzmete u obzir da smo mi drčan narod, inadžijski nastrojen, onda i možete da shvatite zbog čega disciplina nije veća, iako bi morala da bude. Ponovo sam nedavno pročitao „Besnilo“ Borislava Pekića i opet ću – naježio sam se koliko asocijativno deluje na ambijent u kojem trenutno živimo. Mene nervira zatvorenost u kućnom prostoru; neko sam ko, recimo, obožava da ide na pijacu, ali nemam nikakav problem sa merama koje su uvedene, iako mislim da su, u poređenju sa nekim evropskim državama, ranije sprovedene u delo i da su malo oštrije – smatra Damjanović.

U ovim okolnostima sport je samo segment koji trpi posledice kao i ostale društveno-privredne grane. Za Damjanovića nema nikakve sumnje da sva takmičenja pod hitno treba otkazati i jednostavno poništiti sezone, a pritom ga ne čudi što ABA liga do sada nije donela nijednu odluku, dok su klubovi odavno poslali kućama svoje inostrane igrače.

– ABA liga nema autoritet, pa samim  tim i ne čudi što se do sada nije oglašavala. Moralo bi sve da se prekine i to odmah. Ovo je životno pitanje i iako je sport od izuzetne važnosti za jedno društvo i državu neuporediv je sa činjenicom da je ovo jedan nemilosrdan trenutak po zdravlje ljudi. Ovu sezonu svakako treba otkazati; bilo koga proglasiti za šampiona u ovom trenutku bilo bi bizarno. Vidim da se u Italiji ovih dana piše kako bi Virtus bio oštećen ako se ne proglasi šampion u Seriji A i to mi je bizarno u poređenju sa time šta se sve dešava na Apeninskom poluostrvu i koliko ljudi, nažalost, na dnevnom nivou umire od korona virusa- nedvosmislen je nekadašnji as Radničkog sa Crvenog krsta.

Radnički čuvao i komuniste i četnike

Nažalost, pandemija korona virusa sigurno će uticati na način i nivo proslave stogodišnjice od osnivanja najstarijeg sportskog društva u Srbiji – SD Radnički sa Crvenog krsta. Košarkaški klub je u toku takmičarske 2019/20 imao je čime da se pohvali, posebno činjenicom da se izborio za mesto na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. „Radnički polako raste, budžet je i dalje mali i u skladu sa tim, mislim da je plasman na završni turnir u Nišu bio veliki uspeh. Nisam rasista, meni je kum crnac, ali sam svakako protiv ovolikog broja stranaca u našim klubovima. Često se setim izjave Miloša Teodosića, koji je stava da ukoliko stranci budu počeli da nastupaju za Srbiju, da on više neće igrati za reprezentaciju. Sportsko društvo Radnički ove godine slavi stogodišnjicu i zato mi je žao što tako značajan jubilej najverovatnije neće biti obeležen na adekvatan način. Radnički je pre Drugog svetskog rata čuvao komuniste i Jevreje, a posle rata četnike… – priča Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari