Druga medalja za Srbiju 1Foto: Olimpijski komitet Srbije

Tekvondiskinja Tijana Bogdanović plasirala se sinoć u finale u disciplini do 49 kilograma, pobedivši ubedljivo meksičku takmičarku Icel Adilene Manhares Bastidas.

Srpska tekvondiskinja prethodno je u četvrtfinalu napravila senzaciju pošto je iz daljeg takmičenja izbacila dvostruku osvajačicu olimpijskog zlata Kineskinju Đingju Vu. „Naslednica Milice Mandić“, kako Tijanu zovu“, borila se rano jutros u finalu sa Kim So-Hui iz Južne Koreje, koja je bila bolja od Francuskinje Jasmine Aziez.

Prva runda borbe sa Meksikankom završena je bez poena, pošto su obe takmičarke počele oprezno, a onda je Tijana u poslednjim sekundama naredne serije udarcem u glavu došla do prednosti od 3:0. U odlučujućoj rundi Bogdanovićeva je na 14 sekundi pre kraja još jednim efektnim potezom pobegla na 6:0, Meksikanka je dobila kazneni bod, a srpska tekvondiskinja je strpljivo čekala da se rivalka otvori i sa poslednjim udarcima u glavu i telo povećala na konačnih i ubedljivih 10:0.

Pobeda nad meksičkom takmičarkom, koja je dvostruka vicešampionka Panameričkih igara, nije bila toliko iznenađenje koliko ubedljiv trijumf protiv Đingju Vu, koja pored olimpijskih najsjajnijih odličja ima u svojoj karijeri i titulu najbolje tekvondiskinje 2015. godine. Upravo je kinesku takmičarku trener Tijane Bogdanović Dragan Jović označio kao najveću prepreku. Međutim, kako je i sam rekao u razgovoru za Danas, njegov tim pred Igre u Riju „ima ključ za svaku bravu“, što se i sinoć videlo.
Bogdanovićeva je protiv Vu povela u prvoj rudni udarcem u glavu za tri nula, da bi u nastavku rivalka krenula agresivnije – Kineskinja je udarcima u telo osvojila četiri boda, dok je Bogdanovićeva imala dva manje. Pri tome obe takmičarke su zaradile kaznene poene pa je pred odlučujući deo borbe rezultat bilo 6:5 za Tijanu. U trećoj rundi Bogdanovićeva je zaređala dva udarca u glavu i na kraju jedan iz okreta u telo za konačnih 17:6.

Tako je nakon Davora Štefaneka, Srbija osvojila još jednu medalju na Olimpijskim igrama u Riju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari