Partizan u četvrtak "vadi fleke" iz domaćeg takmičenja protiv moldavskog Šerifa: Duel Lige konferencije u senci nefudbalskih tema 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbaleri Partizana igraće u četvrtak 16. februara protiv moldavskog Šerifa u šesnaestini finala Lige konferencija, dok će nedelju dana kasnije u Humskoj dočekati šampiona Moldavije.

Meč u Kišinjevu dolazi u zlo vreme po srpskog vicešampiona, budući da je za vikend doživeo pravu blamažu na svom stadionu od Mladosti GAT – 0:4.

Nemoćno su izgledali izabranici Gordana Petrića na toj utakmici, toliko loše da nisu bili kadri ni da postignu utešni gol, iako su se trudili tokom čitavog drugog poluvremena da „skinu“ nulu sa semafora.

„Jedini za kritiku sam ja. Moja neka naivnost, dobrota, a možda i neznanje… To nas je koštalo poraza. To znam ja i znaju igrači. Jedino ja mogu da kriv. Poklonili smo golove protivniku, da li se to događalo nekad to ne znam. Poruka koja mi je stigla (sa tribina, prim. aut), upravu su ljudi, obrukali smo se. Ne znam kada je Partizan primio ovako naivne golove“, rekao je Gordan Petrić odmah nakon meča.

Partizan je u domaćem šampionatu 11 bodova iza Crvene zvezde i praktično je izvan borbe za šampionsku titulu, pa sve karte može da baci na Evropu.

„Imamo utakmicu za par dana, sigurno su igrači svesni važnosti meča. Mi moramo da se ponovimo u četvrtak, ko god izađe na teren od svih nas mora da pokaže kvalitet“, dodao je trener srpskog viceprvaka, koji će šestu sezonu zaredom završiti iza Crvene zvezde, a kako je ispao na startu Kupa Srbije ne može da se nada ni utešnom trofeju.

Sa druge strane Šerif je lider moldavskog šampionata, ali će se moći maksimalno posvetiti Ligi konferencije budući da najvećem rivalu, Milsamiju, beže tačno 16 bodova, a drugoplasirani Petrokub ih ne može nikako ugroziti u borbi za titulu u domaćem šampionatu.

Ono što bi moglo da predstavlja prednost za Partizan je to što drugi deo šampionata Moldavije još nije počeo te da su fudbaleri Šerifa poslednji zvanični meč odigrali 9. novembra protiv Milsamija u gostima koji su lako rešili u svoju korist 2:0.

Doduše, u februaru su odigrali dve prijateljske utakmice.

Protiv ukrajinskog Krivbasa su doživeli poraz 2:1, dok su sa Nordsjelandom remizirali 1:1.

Sezonu u Moldaviji nastavljaju početkom marta u tamošnjem Kupu, tako da će im utakmice protiv srpskog predstavnika biti jedine u drugoj polovini ovog meseca.

Duel sa Šerifom je imao neslavnu uvertiru budući da su navijači Partizana deportovani su iz Moldavije prvim jutarnjim letom, napustivši zemlju pošto su noć proveli na aerodromu u Kišinjevu.

Njima je u dva sata posle ponoći uručena i zvanična zabrana ulaska u Moldaviju, pa su nakon konsultacija sa konzulom i ambasadorom u Rumuniji odlučili da se vrate u Srbiju.

Navijači Partizana uputili su se u Moldaviju kako bi prisustvovali utakmici nokaut faze Lige konferencija protiv Šerifa iz Tiraspolja, a predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je početkom nedelje Rusiju da planira nasilno rušenje vlasti u toj zemlji uz pomoć unutrašnjih snaga, ali i stranaca iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Belorusije.

Tek nakon toga je po nalogu Bezbednosne službe Moldavije Fudbalski savez te zemlje odlučio da će utakmica između Šerifa i Partizana biti odigrana bez prisustva gledalaca, saopštili su iz tabora crno-belih.

Takva odluka neće mnogo oštetiti domaćina, budući da je Šerif u prva tri dana od puštanja u prodaju ulaznica za duel sa Partizanom, prodao mizernih 850 karata.

Ni u Partizanu neće imati ništa protiv praznih tribina u glavnom gradu Moldavije, pa će u revanšu pokušati da iskoristi prednost dobrano popunjenih tribina na stadionu u Humskoj ulici.

Srpski predstavnik će morati da se osloni na proverene snage sredinom ove nedelje.

U napadu će sve zavisiti od najboljeg strelca tima Rikarda Gomeša, a iza njega će delovati najiskunsiji u četi Gordana Petrića Bibras Natho, koji će diktirati tempo utakmice i kreirati prilike za svoje ofanzivce.

Nemac Harm Osmers određen je za glavnog sudiju utakmice koja počinje u 21 sat u Kišinjevu.

Osmersu će pomagati sunarodnici Robert Kempter i Dominik Šal, dok će četvrti sudija biti Robert Šreder.

Osmers je u septembru prošle godine sudio meč Lige Evrope između Crvene zvezde i Monaka (0:1), a duel u Kišinjevu biće mu šesti u evrokupovima ove sezone.

Od nokaut faze Lige konferencija, na mečevima Lige konferencija biće primenjivan i VAR sistem, pa će tako u VAR sobi u Nionu biti Nemci Bendžamin Grand i Marko Ahmiler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari