Duel timova koji imaju najdužu seriju međusobnih remija u engleskom fudbalu: Petrović prva brana Klopovoj 200. pobedi u Premijer ligi 1Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

U 22. kolu engleske fudbalske Premijer lige vodeći Liverpul večeras (21.15 časova) dočekuje Čelsi, koji je tek po sredini tabele.

Timovi, koji će se 25. februara sresti na Vembliju u finalu domaćeg Kupa ligaša, imaju najdužu seriju međusobnih remija u engleskom fudbalu.

Ni jedni ni drugi ne znaju za slast pobede u poslednjih sedam okršaja, a poslednji se radovao Čelsi, kada je 4. marta 2021. na meču Premijer lige pokorio Enfild s 1:0 golom Mejsona Maunta u 42. minutu.

U prvom delu te sezone, 20. septembra 2020, „redsi“ su odneli sva tri boda sa Stamford Bridža (2:0).

U sedam nerešenih ishoda Liverpul je dvaput ispio čašu meda – na penale.

Prvi put je to bilo u finalu Kupa ligaša 2022. Tačan je bio svaki od 21 izvođača, a onda je Čelsijev golman Španac Kepa Arizabalaga (u međuvremenu pozajmljen Realu) jedini promašio.

Tri meseca kasnije, u meču odluke u engleskom kupu, takođe na Vembliju, isto je bilo 0:0 u 120 minuta igre. U Liverpulove junake su izrasli brazilski golman Alison, koji je odbranio Mauntov šut, i grčki levi bek Kostas Cimikas, strelac za trijumf.

Trener vodećeg na tabeli Nemac Jirgen Klop onomad je objavio da na kraju sezone odlazi s Enfilda.

Večeras ima priliku da postigne 200. pobedu u Premijer ligi, u 318. utakmici od preuzimanja velikana u oktobru 2015, a brana za to biće mu Čelsijev čuvar mreže Đorđe Petrović.

 

Jedino je Špancu Đozepu Gvardioli trebalo manje utakmica s Mančester sitijem do 200. pobede (269), a postignuta je u trećem kolu na terenu Šefild junajteda (2:1).

Tu granicu su probili i slavni Škot Aleks Ferguson s Mančester junajtedom (528) i Francuz Arsen Venger s Arsenalom (476), Škot Dejvid Mojes s Evertonom, Mančester junajtedom, Sanderlendom i Vest Hemom, koji sada vodi (265), Englez Hari Rednap s nekoliko timova (236) i Portugalac Žoze Murinjo s Čelsijem i Mančester junajtedom (217).

Gvardiola ih ima 210.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari