Dugogodišnji konflikt i tapkanje lopte u mestu 1Foto: Jugmedia

Košarkaški klub „JUG“ osnovan je 1973. godine i sredinom osamdesetih bio je centar košarke u ovom delu Srbije. Klub sada ne postoji, a građani postuvljaju pitanja bez odgovora o čemu je bilo reči i na tribini OCD „Tim za razvoj i integracije“.

Košarkaški višegodišnji konflikt bez kompromisa u kome najviše ispaštaju mladi zaljubljenici u ovaj sport u Vranju se ne prekida. To se moglo čuti na tribini na kojoj su mišljenja sučeljili ljudi iz „nekih zlatnih vremena“, ali i aktuelni košarkaški delatnici u centralnoj opštini Pčinjskog okruga.

Sam razgovor kod većine učesnika izazvao je nenormalnu količinu povratka u „lepšu prošlost“ košarkaškog sporta u Vranju. Čelnici gradske vlasti iz redova vladajuće koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS)  bojkotovali su razgovor na ovu temu.

Gradski većnik za sport Nenad Nedeljković, koji se često nalazi na kritici pre svega fudbalskih poslenika nije imao vremena za razgovor na ovu temu.

– Tema tribine o stanju u vranjskoj košarci nije benigna, naprotiv, zato valja videti šta i kako dalje, ali ovde nema gradonačelnika Vranja i većnika za sport, jer oni svaki ovakav i sličan dijalog doživljavaju kao atak na sebe i vlast koju oličavaju – objašnjava jedan od organizatora građanske tribine Saša Stojković, novinar i urednik portala InfoVranjske.

Goran Smiljković, nekadašnji sportski direktor Košarkaškog kluba «Jug», ukazao je na početak urušavanja vranjske košarke nekoliko godina pre dolaska sadašnje garniture na tron vlasti u lokalnoj samoupravi.

– Igrali smo u Prvoj ligi, a od gradske samouprave  u sezoni 2009/2010 dobili dva miliona, što su sredstva dovoljna za Srpsku ligu, pa kad sam to kazao tadašnjem predsedniku Sportskog saveza Zoranu Antiću (SPS) , dobio sam njegovu kritiku i to je bio početak kraja ovog kluba koji nosi tradiciju vranjske košarke duge 46 godina – navodi  Smiljković.

Nemanja Nuhijević, vezan za košarku ponajviše zbog činjenice da je njegov otac jedan od osnivača Juga, došao je u Jug 2014. godine, kada se klub našao u finasijskim i kadrovskim  problemima.

– Tada mi je objašnjeno od strane čelnika Sportskog saveza Vranja, da je Smiljković ostao sam, pa sam ušao u borbu svestan da je ako se napusti takmičenje, posle mnogo teže da se klub vrati na ranije pozicije. Klub je funkcionisao kao „Jug 73“ pod drugim  imenom, zatim je 2016. dobio ime „Jug basket“, a onda je vlast preko većnika za sport poručila da je klub mnogo dužan, te da  već postoji KK „Panteri“ gde trenira više stotina dece i to je bio kraj – objašnjava Nuhijević.

Bivši košarkaš, a sada trener i osnivač „Akademije Nikolić“ Predrag Nikolić potencirao je „da gradska vlast od 26. aprila 2018. godine nije dala ni dinar ovom klubu, iako je on aplicirao za sredstva predviđena projektnim finansiranjem vezanim za sport“

– Vlast je tražila moju smenu, a nikava sredstva podrške klub nije dobio od gradskog budžeta i prestao je da se takmiči u jesen 2018. godine – naveo  je Nikolić.

Ovakva verbalna prepucavanja među bivšim i sadašnjim košarkaškim zaljubljenicima u Vranju traju više godina. U međuvremenu Bujanovac, Vladičin Han i Surdulica su košarkaške sredine sa kontinuiranim takmičenjem klubova, koje za razliku od Vranja prepoznaje i Košarkaški savez Srbije (KSS). Rešenja nema jer se u sve umešala politika, a aktuelni naprednjaci trenutno nemaju „partijski kadar“ za poziciju trenera i rukovodioca košarkaškog kluba, pa ih to puno i ne interesuje.

I pre poslednjih lokalnih izbora, na kojima su naprednjaci preuzeli vlast od SPS, na košarku u Vranju gledalo se sa marginalizovane pozicije čemu se doprineli i sami sportski poslenici. „Šamar“ su svima pođednako „opalili“ mladi osnovci i srednjoškolci iz Košarkaškog kluba „Panteri“ koji su na Sportskim igrama mladih (SIM) u Splitu osvojili zlatnu medalju u uličnoj košarci.

Opomena za košarkaški kompromis u višegodišnjem konfliktu između različitih političkih i sportskih interesa a na štetu zaljubljenika i talenata u ovaj sport kojih ima i u Vranju.                                                                                            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari