“Dupla kruna” ili trofej za utehu 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Poslednji meč u sezoni fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigraće danas (18.00) u finalu Kupa Srbije na stadionu “Rajko Mitić”. Crveno-beli, koji su rekorderi sa 25 osvojenih trofeja u ovom takmičenju, brane pehar osvojen prošle godine, dok će ekipa iz Humske pokušati da osvoji svoj 17.

Zvezda je u nedelju osvojila petu uzastopnu titulu u Superligi, a danas će pokušati da po treći put (nakon 2006. i 2007) stigne do duple krune. Iako je u ovosezonskim duelima sa večitim rivalom ekipa iz Ljutice Bogdana bila uspešnija i prikazala bolje partije u odnosu na crno-bele, očekuje se da će Partizan ući u meč sa više motiva.

– Zvezda ti daje obavezu da budeš pravi. Ne dozvoljava ti da budeš umoran. Sezona jeste bila teška, iscrpljujuća, bili smo saterani uza zid, jer nismo smeli da izgubimo. Taj stres smo uspeli da prevaziđemo, uz pomoć navijača i uz parolu ’Zajedno možemo sve’. Jesu umorni, ali njihov problem je što imaju ludog trenera koji neće da odustane. Bilo je vreme za slavlje. Bilo i prošlo. Sada nas čeka specifična utakmica, ponovo će odlučivati detalji. Izaći ćemo u najjačem sastavu. Ove sezone smo ispunili skoro sve ciljeve, ovaj meč sutra nam dolazi kao, recimo, jagoda na torti. Mi i večeras idemo na trofej i pobedu – izjavio je trener crveno-belih Dejan Stanković, najavljujući večerašnji Večiti derbi, a zatim dodao:

– Sigurno će biti napeto i neizvesno, nema popravnog. Finala se igraju da se pobede, a ne da se izgube. To je nama kad sam igrao za Inter rekao Žoze Murinjo pred (finale Lige šampiona) u Madridu, i delim to mišljenje.

Prvi stručnjak ekipe iz LJutice Bogdana najavio je da će njegov tim igrati u najjačem sastavu, osim povređenog Pičinija.

– Nisam kalkulisao, u datom momentu sam procenio da je neko više, neko manje umoran, ali svi sem Pičinija su na raspolaganju. NJega nismo uspeli da oporavimo, ali imamo ekipu koja je spremna. U plej-of utakmici nismo imali odgovor na agresivnost i veliki broj faulova, a oni nisu imali odgovor na naš način igre u martu, posebno tokom prvog poluvremena. U derbiju su golovi ono što se broji, ali pobedu donose oduzete lopte, koncentracija prilikom prekida. To su detalji koji mogu da donesu prevagu. Bitno je kako se uđe od prvog minuta i kako se odgovori na jačinu protivnika.

Trener Zvezde otkrio je da, ukoliko se osvajač trofeja bude odlučivao penalima, golman Milan Borjan neće biti među prvih pet izvođača.

– Vežbamo penale, slobodne udarce, imamo momke koji dobro izvode, koji loše. To je stvar karaktera i momenta. Videćemo, spremni smo na 90, 120. minuta, penale, samo da se trofej donese kući.

Stanković nije želeo da komentariše izbor sudija za ovaj finalni meč, ali je dodao da glavni arbitar Miloš Milanović mora da bude spreman na sve ono što donosi utakmica dva naša najveća kluba.

– Svako ko je učesnik derbija mora da oseća pritisak i odgovornost i da bude spreman da se nosi sa tim – rekao je trener Zvezde.

Glavni utisak sa konferencije Aleksandra Stanojevića je da trener Partizana napušta klub na kraju sezone i da mu je ovo poslednji meč na klupi crno-belih u drugom mandatu.

– Ne bih sad o tome, malo je neprofesionalno da pričam o tim stvarima. Jedna utakmica ne znači ništa. Mislim, znači jer je derbi, ali u razmišljanjima uzimamo u obzir kao celokupnu sezonu. Meni kao treneru je titula bila najvažnija stvar i suština. A jedna utakmica neće odlučiti ništa. Kad se završi utakmica pričaćemo o svemu – rekao je trener crno-belih.

Stanojević je dodao da trofej u Kupu ne može da bude utešna nagrada za izgubljeno prvenstvo.

– Sigurno neće biti odrađivanje posla. Prva pomisao je da Kup ne može da bude bilo kakva utešna nagrada, niti da spasava sezonu. Jedna utakmica za mene ne može ni da spasi sezonu, niti da pogorša utisak po tom pitanju. Kad se sve završi onda ćemo svi zajedno iskomentarisati kakva je bila sezona. Meni jedna utakmica ništa lično ne donosi, jer smo prethodno odigrali 60 utakmica. Čak ni ako osvojimo Kup ne možemo da kažemo, dobro je, osvojili smo Kup – odgovorio je Stanojević na pitanje da li napušta Partizan, a zatim dodao da u poslednjoj utakmici u sezoni igrači moraju da pokažu ponos zbog činjenice da nose dres Partizana.

– Srećni smo i ponosni što ćemo predstavljati naš klub u velikom spektaklu i biti u mogućnosti da osvojimo trofej. Derbi je uvek poseban. Nije prijatno kada u dugoj borbi ostanete bez titule. Ne bih se vraćao na neke stvari o kojima sam već pričao. Igrači moraju da budu ponosni, da pokažu prkos. Predstavljaju klub i svoje navijače i samo treba da budu ponosni. Moramo biti svesni da smo deo istorije i čiji dres nosimo.

Partizan na poslednjih pet utakmica na “Stadionu Rajko Mitić” nije postigao gol.

– Imali smo šanse, nisu poentirali iz situacija koje smo morali da pretvorimo u pogotke. Niti nam to pravi pritisak, niti nam daje inat. Da bi pobedio i osvojio nešto moraš da postigneš gol. Teško da igrački možemo jedni druge da iznenadimo. Možda nekim prekidom. Ostalo – ne. Dobro smo se upoznali, samo eventualno može da bude neka taktička promena.

S obzirom da nisu uspeli da osvoje titulu i pored osvojenih 98 bodova, očekuje se da će crno-beli u meč ući sa motivom više.

– Nije prijatno kad u dugoj borbi ostanete bez titule, da se ne vraćam 100. put na to, međutim, igrači ne moraju da pokažu inat, ljutnju ili srdžbu, već – ponos. Prkos, što nose dres ovakvog kluba. Ništa drugo ne tražimo. Ne bih voleo da uđemo u finale sa negativnom agresijom, nego da budemo ponosni što smo deo istorije, a ne postoji nikakav drugačiji pritisak u odnosu na prethodne mečeve. Kad nosite ovaj grb, kad ste deo Partizana, ne smete ni da pomislite da nemate energiju. Niti želim sebe da stavljam iznad kluba, ali videli ste koliko nam znači i pobeda pre neki dan protiv Radničkog, iako je Zvezda već vodila – rekao je trener crno-belih, a zatim dodao da još uvek ne zna da li će se u ekipi naći Rikardo i Natho.

– Rikardo u utorak nije trenirao, što nas je zabrinulo, ali se nadamo da će biti u redu. Natho još nije radio sa ekipom od povrede na meču sa Voždovcem. Neću skroz da prepišem sastav za prethodni meč sa Zvezdom, ali zavisi od situacije sa njima dvojicom. Što se Natha tiče, ne znate da li da počne, pa da kaže kako ne može u 20. minutu ili šta će biti ako uđe, pa odmah izađe. Nismo prelomili, pričaćemo i sa njim i sa lekarima – izjavio je Stanojević.

Stanojević nezadovoljan sudijama

Trener Partizana Aleksandar Stanojević nije bio zadovoljan izborom sudija za VAR sobu.

– Moje prethodne konferencije za medije su bile plod razočaranja usled stvari koje nam se dešavaju. Nije nam prijatno da vidimo ko sudi i na koji način je izabrana ekipa arbitara. U VAR sobi će biti sudija koji je večitom rivalu svirao šest od sedam utakmica u plej-ofu. Prvi VAR sudija za finale nas je direktno oštetio u Humskoj (protiv Napretka). Da li je normalno da u VAR sobi sedi onaj koji je bio glavni na meču sa Kruševljanima? Niti tražim alibi, niti vršim pritisak, samo govorim činjenice, da ljudi koji su nas direktno oštetili u prvenstvu dele pravdu u finalu Kupa Srbije. Vi nam kažite, da li je to normalno – rekao je Stanojević i dodao da je neobično da meč neće voditi najbolji srpski sudija Srđan Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari