Dva od pet klubova moraju u niži rang 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je šampion Srbije, Partizan je četvrti put zaredom završio odmah iza komšija, Čukarički i Vojvodina će sa crno-belima ponovo u kvalifikacije za slabije UEFA takmičenje, a kvartet Bačka – Mačva – Zlatibor – Inđija napušta domaću fudbalsku elitu, ostale su samo još dve nerešene jednačine u prvenstvu.

I 90 minuta zadnjeg kola Superlige da Javor, Rad, niški Radnički, Novi Pazar ili Voždovac izbegnu 15. i 16. mesto, odnosno ispadanje u Prvu ligu.

Voždovac i Rad imaju najviše bodova u ovom trenutku (po 47) i više scenarija spašavanja.

„Zmajevima“ bi slavlje protiv Javora sigurno završilo posao, dok bi im remi bio dovoljan pod uslovom da Rad izgubi svoj meč ili Radnički ili Novi Pazar ne pobede.

Ukoliko, pak, ostane praznih šaka na svom terenu moraće da navija za poraz Rada, kao i da Radnički i Novi Pazar ne dobiju svoje duele.

Radu, takođe, pobeda najviše igra. Ako „građevinari“ remiziraju ili izgube od Spartaka biće u problemu.

Zbog toga što beogradski tim ima lošiji međusobni skor sa Voždovcem, Radničkim i Novim Pazarom, pa im nijedan od potencijalnih krugova ekipa sa istim brojem bodova nikako ne ide u prilog.

Sa 46 bodova, Radnički (N) je formalno iznad zone ispadanja, samo zahvaljujući boljoj gol razlici na poziciji više od Novog Pazara (46).

Međutim, kada bi sezonu završio sa istim brojem bodova, ispred bi bili Pazarci, pošto imaju bolji međusobni skor, baš kao i Voždovac, a to je ključan kriterijum razdvajanja u raspletima te vrste.

Dakle, sastav sa „Čaira“ ne drži sudbinu u svojim rukama, pa mu je pored slavlja protiv, u SLS, zalutale Bačke neophodan i kiks konkurenata. Obzirom da su samo protiv Rada prošli bolje u duelima 1 na 1.

U Novom Pazaru su „na vreme“ izvršili pritisak na Sudijsku organizaciju, ubeđeni da će arbitri raditi protiv njih i u biti ili ne biti duelu sa Napretkom, kao što odavno tvrde da im Fudbalski savez Srbije „namešta“ ispadanje, iako ga je isti prošlog leta mimo svake logike i procedure „uvukao“ u SLS, kao devetoplasirani tim PLS.

Tek, ako savladaju Kruševljane, Pazarci ne moraju da haju za tuđe rezultate.

Ukoliko ne odbrane svoj teren nego podele „plen“ onda će morati da se nadaju porazu/remiju Radničkog ili porazu Rada, uz poraz Javora koji im odgovara u svim opcijama.

Da bi sa svojim porazom izbegli PLS moraju isto da prođu Radnički i Javor.

Što se tiče najugroženijeg Javora (45), on bi u slučaju skidanja „skalpa“ Voždovcu pretekao domaćina na konačnoj tabeli i bio pola puta do zadržavanja superligaškog statusa.

Za ostatak su Ivanjičanima još potrebni poraz Rada ili da Novi Pazar ili Radnički ne dobiju svoja „finala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari