Dva putića za EURO 1Foto: EPA/ JEAN CHRISTOPHE BOTT

FIFA ne staje sa reformama planetarno najmasovnijeg, najpopularnijeg i najprofitabilnijeg sporta, ali ne miruje ni njena evropska ispostava, a poslednja u nizu UEFA inovacija je pokretanje Lige nacija, sledeće godine.

Nečega između kvalifikacija i prijateljskih utakmica ili, bolje rečeno, njihov miks. U pomenutom formatu učestvovaće sve reprezentacije evropskih zemalja, a 55 nacionalnih timova biće podeljeno u četiri kvalititativna razreda (A, B. C, D), pa dalje, svaki od njih u tri do četiri podgrupe, s tri ili četiri selekcije. Kriterijum za popunu razreda u premijernom izdanju Lige nacija biće mesto na novembarskoj rang listi UEFA (Srbija je recimo bila 30. u tom trenutku), najbolji iz svakog od njih seliće se u viši, najslabiji u niži, a dok će četiri najbolje selekcije na taj način izboriti učešće na šampionatu Evrope 2020. godine.

U doigravanju za četiri mesta koja vode na EP 2020. učestvovaće 16 timova, odnosno pobednici svake grupe u kvalitativnim razredima, a ako se desi da prolaz na EURO izbori neko ko je to uspeo i putem redovnih kvalifikacija onda će na njegovo mesto uskočiti prva sledeća ekipa po plasmanu, tako da na EP ode po jedna reprezentacija iz svake kategorije. Rasporedom takmičenja predviđeno je da utakmice u takmičenju po grupama budu igrane u septembru, oktobru i novembru 2018. i to u terminima rezervisanim za mečeve reprezentacija, tj. u vreme kada su klubovi dužni da puste svoje fudbalere. Tako što bi svi jedan meč igrali u “običnim” kvalifikacijama za EP, a jedan u Ligi nacija.

Inače, naredno jubilarno 60. Evropsko prvenstvo biće upriličeno u rekordnih 13 država i 13 gradova: Amsterdamu (Holandija), Bakuu (Azerbejdžan), Bilbau (Španija), Briselu (Belgija), Budimpešti (Mađarska), Dablinu (Republika Irska), Bukureštu (Rumunija), Glazgovu (Škotska), Kopenhagenu (Danska), Minhenu (Nemačka), Rimu (Italija), Sankt Peterburgu (Rusija) i Londonu (Engleska), a poprište polufinala i finala biće čuveni stadion Vembli. Inače, počev od letošnjeg EURO u Francuskoj u završnici trke za titulu učestvuju 24 reprezentacije, tj. osam više nego pre. 

Bundesligaši sve bogatiji

Najbolji nemački klubovi možda nisu uspešni u Evropi kao španski, nemaju enormne budžete kao neki engleski i francuski, nisu slavni poput italijanskih velikana, ali su sinonim za finansijsku stabilnost. Tome u prilog i podatak da je njih 18 iz Bundeslige u sezoni 2015/2016. ostvarilo 3,24 milijarde evra prihoda, što je 23,7 odsto više u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu, uz rekordan profit od 206,2 miliona evra. Klubovi iz Cvajte ostvarili su prihod od 608,3 miliona evra, što je povećanje za 20,6 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. Od ukupno 36 klubova u oba takmičenja bar 34 su profitabilna, dok se to ne zna za Bajer Leverkuzen i Volfsburg, jer jedino oni ne objavljuju svoje poslovne rezultate. 

Večiti derbi na Zvezdin rođendan

Prolećni deo Superlige Srbije počinje 18. februara, a već sada se zna da se fudbaleri Crvene zvezde i Partizana neće sresti u predviđenom terminu. Sto sedamdeset treći večiti prvenstveni derbi pomeren je sa 1. na 4. mart, tako da će pasti na dan rođendanskog slavlja crveno-belih, inače organizatora meča. U Zajednici klubova Superlige Srbije tvrde da je razlog ove neočekivane izmene zahtev sponzora da se najzanimljiviji meč našeg klupskog fudbala ne igra radnim danom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari