Dve nepoznate, osam ugroženih 1Foto: STARSPORT

Fudbalsko prvenstvo Srbije ulazi u najdramatičniju fazu, jer tri kola pre završetka burne i, opšti je utisak, nikada neregularnije sezone čak osam od 20 klubova ima manje ili veće šanse da se preseli u Prvu ligu.

Bačka, Mačva i Zlatibor su se puno pre oprostili od najvišeg ranga takmičenja, Inđija im se pridružila pre neki dan, pa su ostala samo još dva mesta u tom karavanu.

Odnosno, 270 minuta opšte strepnje, grabeži i podmetanja, zbog čega Evropska fudbalska federacija već neko vreme pod specijalnom lupom drži utakmice na terenima od Subotice do Surdulice, a predsednik države Aleksandar Vučić se pred svetom stidi prljave bare prepune krokodila i najavljuje obračun sa fudbalskom mafijom.

Uglavnom, zbog letošnjeg nesuvislog proširenja Superlige Srbije za četiri učesnika, uvećanja broja prekobrojnih u njenom sledećem izdanju i „igara bez granica“ u surovoj borbi za goli superligaški život, imamo situaciju da je ugroženo čak osam timova u gomili zbijenoj u krugu od samo pet bodova razlike.

S tim što je položaj Spartaka i Napretka bolji od ostalih.

Pet vezanih poraza prvog tima i šest nanizanih pobeda drugog izjednačili su učinak Subotičana i Kruševljana (47) na 9. i 10. mestu, dajući im priliku da već ovog vikenda toliko odmaknu od opasne zone da će biti gotovo nemoguće da se vrate u nju. Pre svega Spartak, jer bi bilo stvarno čudo da ne iskoristi zicer protiv prežaljene Inđije.

Napretku bi trebalo da bude znatno teže, obzirom da odlazi na noge Voždovcu (44), kom na 13. mestu još više gori pod tabanima.

Kao što su sami sebi zakomplikovali život, „zmajevi“ tako mogu i da ga vrate u normalu, pod uslovom da budu u duelu sa „čarapanima“ i još jednim kandidatom za ispadanje (Javorom) ili u intermecu iznenade vicešampionski Partizan, što se već dešavalo.

Proleter ima isto bodova (44), ali su mogućnosti Novosađana još nezavidnije.

Ne samo što su pre dolazaćeg duela sa visoko rangiranim Radnikom uzeli tek dva boda u poslednjih osam kola nego imaju lošiji međusobni saldo u odnosu na dosta protivkandidata (Novi Pazar, Voždovac, Radnički, Napredak), što bi moglo da ih košta u slučaju da taj kriterijum odluči ko ide u PLS.

Radnički je iznad ovog dvojca na tabeli, ali ima isti učinak (44), a ono što naglo urušenom klubu daje prednost je to što će posle duela sa Radom imati „otvoren“ put protiv novih prvoligaša Zlatibora i Bačke.

Suprotno njemu, Javor (11/45) bi mogao da ima velike muke, jer gostuje na stadionu TSC, pa čeka trećeplasirani Čukarički – pod uslovom da se ovi ne opuste, jer su namirili svoje ambicije – a sa obavezama završava protiv Voždovca, mada bi i tada Ivanjičani mogli sami da odlučuju o sebi.

Novi Pazar (16/42) i Rad (15/43) trenutno su ispod crvene linije.

Pazarci ne zavise samo od svojih rezultata protiv Mladosti (posle Metalca i Napretka), pa moraju da kidaju za njihove bodove i proviruju u tuđa dvorišta, navijajući za kikseve direktne konkurencije.

Beograđani su opet bili viđeni u PLS, ali su im četiri trijumfa i šok remi sa šampionom Crvenom zvezdom u prošlom kolu ponovo utrli put spasa, a trijumf na Čairu, ovog vikenda, prilično bi ih približio cilju.

Superliga – 36. kolo

Parovi i tabela

subota

Novi Pazar – Mladost          16.00

Proleter – Radnik  16.00

Voždovac – Napredak         16.00

nedelja

Mačva – Vojvodina              14.30

Metalac – Bačka    14.30

Radnički (N) – Rad                                14.30

Spartak – Inđija      14.30

TSC – Javor              14.30

Čukarički – Partizan              16.40

Crvena zvezda – Zlatibor    18.45

Tabela: C. zvezda 99, Partizan 89, Čukarički 68, Vojvodina 47, Radnik 55, Mladost 51, TSC 49, Metalac 48, Spartak 47, Napredak 47, Javor 45, Radnički (N) 44, Voždovac 44, Proleter 44, Rad 43, Novi Pazar 42, Inđija 35, Zlatibor 28, Mačva 22, Bačka 16.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari