EU želi da se njena zastava vije na Olimpijadi u Tokiju 1Foto: Beta/AP/Charlie Riedel

Evropski komesar Margaritis Shinas i slovenački premijer Janez Janša saopštili su da su od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) tražili da se sportistima Slovenije, zemlje koja trenutno predsedava EU, dozvoli da na ceremoniji otvaranja Olimpijade u Tokiju pored nacionalne, nose i zastavu EU.

Nošenjem zastave EU uz svoju „slovenački sportisti postali bi ambasadori evropskog jedinistva i vrednosti koje podupiru našu Uniju, a koje se podudaraju sa vrednostima olimpizma“, napisali su Shinas i Janša u pismu predsedniku MOK Tomasu Bahu.

Shinas, čiji portfolio kao komesara za „promociju evropskog načina života“ uključuje sportsku komponentu, napisao je da bi zastava mogla da stoji kao „simbol miroljubive koegzistencije, tolerancije i solidarnosti“.

„Potpuno ćemo vas podržati oko uvođenja ovog posebnog i istorijskog gesta“, napisali su Bahu dodajući da bi mogao da „posluži kao moćan prikaz kako jedinstvo i mir moraju da budu proslavljeni kroz ovakav događaj jer su od ključnog značaja za evropski i olimpijski duh“.

„Verujemo da su, kao dve organizacije ujedinjene oko tih zajedničkih vrednosti, EU i MOK jedinstveno pozicionirani da promovišu mir i razumevanje u vreme kada je to svetu najpotrebnije“, napisali su Shinas i Janša, preneo je EURATIV.com.

Olimpijske igre će se održati od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju.

Inače, 2004. je tadašnji predsednik Evropske komisije Romano Prodi pozvao sportiste iz članica EU da uz nacionalnu razviju i zastavu EU na Olimpijadi u Pekingu 2008.

Rusija je zemlja koja u Tokiju neće moći da razvije svoju zastavu, niti da koristi ime i himnu, kao ni 2022. na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, po presudi Suda za sportsku arbitražu zbog dopinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari