U vremenskoj mašini do Pelea: Ko je Lamin Jamal, afrički dragulj španskog fudbala? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Od fudbalskog rađanja Kralja fudbala malo je svedočanstava da se jedan poletni mladić, maltene još dete, ispilio na velikoj pozornici tako upečatljivo i odsečno kao Lamin Jamal.

Kad je filigranska lopta španskog reprezentativca od stative ušla u francuski gol u duelu polufinala 17. evropskog prvenstva u Nemačkoj, potpaljena je vremenska mašina.

 

Lamin Jamal se antologijski povezao s najvećim svih vremena.

Golobradi Brazilac Pele s desetkom na poleđini, kad to još nije bio sveti broj na dresu, dobio je sticajem okolnosti debitantsku priliku da na Mundijalu u Švedskoj 1958. zaigra protiv Sovjeta, jer se u prethodnoj utakmici, s Englezima, povredio Altafini, tek jedno leto stariji od svoje zamene.

Već sledeći put, u četvrtfinalnom okršaju s Velšanima, čudo od igrača je probilo ljusku.

Bio je jedini strelac na meču (njegovo vešto prebacivanje čuvara pre neodbranjivog šuta doživelo je reprizu u režiji španske desetke Danija Olma za pobedonosni pogodak protiv Francuza), a i dan-danas, sa 17 godina i 239 dana, najmlađi u istoriji svetskog prvenstva.

Tane iz Jamalove levice s dvadesetak metara postavilo je Barseloninog dragulja četiri dana uoči njegovog 17. rođendana na mesto najmlađeg strelca evropske smotre.

Zvanje najmlađeg učesnika ikada stekao je već s prvom utakmicom Španije na šampionatu, kada je „crvena furija“ na pogon svog nadimka preslišala Hrvatsku s 3:0 u prvom poluvremenu, nagoveštavajući iz drugog reda da ima i tim i igru za najveća dela.

U konceptu selektora Luisa de la Fuentea Jamal nije iznikao silom prilika kao Pele kome su se vrata slave sudbinski otvorila nego je od početka predviđen za jednog od ključnih nosilaca za proboje iz sredine ka mreži.

De la Fuente hrabro i kroz njega opravdava poverenje ukazano mu kao kormilaru španskih naraštaja, jednog koji je 2015. bio juniorski osvajač Evrope (do 19 godina), a drugog šampiona za mlade reprezentacije (do 21) 2019. To Veljko Paunović, omladinski svetski prvak sa Srbijom 2015, nije iskusio.

Dete Magreba i podsaharske Afrike

Jamal je na svet došao 2007. u katalonskoj varoši sa skoro 50.000 stanovnika Esplugas de Ljobregat.

Porodica se preselila u obližnju Rokafondu, radničko multikulturalno naselje koje je devedesetih godina prošlog veka počelo da prima doseljenike i iz Magreba i iz podsaharske Afrike.

Jamalov otac je Marokanac, a majka je iz Ekvatorijalne Gvineje.

Mladi lav, mezimac Rokafonde, i pre uzleta s državnim timom u Nemačkoj dobio je priznanje tamo gde je odrastao. Na zidu do pekare koju su donedavno vodili njegov ujak i drugi od mnogobrojnih rođaka oslikan je mural s njegovom čednom pojavom u dresu Barselone i sa zastavama tri zemlje koje ga određuju.

Barselonini izviđači, lovci na talente, rano su primetili ko odskače među decom u lokalnom klubu.

Doveli su sedmogodišnjeg Jamala u La Masiju, čuveni inkubator katalonskog fudbalskog giganta, koji je odnegovao i Mesija.

Za prekretnicu u Jamalovom razvoju zaslužan je doskorašnji trener Barselone Ćavi Ernandez, jedna od klupskih legendi i jedan od presudnih igrača prethodne generacije španske reprezentacije, koja je neizbrisive tragove na najvećoj sceni ostavila s titulom svetskog prvaka (2010) i s dve evropske krune (2008, 2012).

Ćavi je iz podmlatka odabrao Jamala u septembru 2022. da trenira s prvim timom.

U vremenskoj mašini do Pelea: Ko je Lamin Jamal, afrički dragulj španskog fudbala? 2
Foto: EPA-EFE/Andreu Dalmau

Kreće meteorski uspon dečaka skromnog držanja, a raskošnog potencijala.

U aprilu dogodine s 15 leta, devet meseci i 16 dana, ulaskom u igru na meču protiv Betisa u domaćem prvenstvu, upisuje se u istorijske knjige kluba kao njegov prvi 15-godišnjak u timu posle 1922.

Nadalje je snagom svog božjeg dara postao još štošta najmlađe u Barseloninim analima.

Pred njim je izazov da u nedelju na Olimpijskom stadionu u Berlinu, dan posle svojih 17 svećica, bude i najmlađi strelac u finalu evropskog prvenstva, mlađi nego i kad je Pele dao dva gola Švedskoj za prvi brazilski svetski tron.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari