Košarkaši Srbije večeras protiv Holandije bez Milutinova 1foto STARSPORT

Danima je stručni štab reprezentacije Srbije procenjivao hoće li moći Nemanja Bjelica da bude u stanju da dostigne takmičarsku formu; na kraju je selektor Svetislav Pešić teška srca odlučio da na Evropsko prvenstvo ne povede jednog od svojih omiljenih igrača, odnosno da Dejanu Davidovcu i Dušanu Ristiću omogući da iskuse igranje za državni tim na jednom velikom takmičenju.

„Orlovi“ su se u četvrtak smestili u Prag koji će biti njihova primarna baza u grupnoj fazi kontinentalnog šampionata, koju će započeti večerašnjim susretom sa Holandijom (21.00).

Šef struke reprezentacije Srbije poslednjih dana suočio se i sa zdravstvenim problemima Nikole Milutinova koji je, na kraju, ostao u Beogradu kako bi se oporavio nakon preležane viroze. Centar Srbije propustiće uvodne dve utakmice na kontinentalnom šampionatu, što će, indikativno, omogućiti Dušanu Ristiću da bude prva alternacija Nikole Jokića. Holandija deluje kao rival vrlo zahvalan za uvodni duel na prvenstvu Evrope, na kojem bi posle pet godina, kao aktuelni vicešampion, Srbija mogla da se vrati kući sa medaljom.

„Lale“ su selekcija iz „donjeg doma“, međutim nastupi tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u „prozorima“ naklonjenim autsajderima, u kojima su iznenadili Hrvatsku i Tursku, dovoljna su poruka našim košarkašima da bi prevelika indolentnost podrazumevala i veći napor od željenog.

– Sve su ekipe opasne ako se dobro ne pripremimo. Holandija nije na našem nivou, favoriti smo, ali za nas je ta utakmica važna kao prva na prvenstvu. Još smo u procesu, moramo da unapređujemo igru, jer ne idemo na Evropsko prvenstvo samo da bi pobedili Holandiju, već sa mnogo većim ciljevima – jasan je bio selektor Svetislav Pešić pred put u Češku.

Pobede nad Turskom i Grčkom tokom avgustovskih kvalifikacija za Mundobasket, a kao vid generalke za Evropsko prvenstvo, umnogome su pospešile ambijent u reprezentaciji i olakšale nastojanje da se lakše i bolje uklope pojedini igrači koji nisu imali kontinuitet rada tokom priprema zbog određenih zdravstvenih problema. Nemanja Nedović i Marko Gudurić, pre svih, u relativno kratkom roku shvatili su ideje selektora Pešića i uloge koje im je namenio.

Zbog košarkaškog znanja, iskustva, ali i ophođenja prema obavezama, korpulentnosti i snazi, odlazak Marka Jagodić Kuridže na kontinentalni šampionat nikoga nije iznenadio, naprotiv. Pojednostavljen način uklapanja u ekipu, pomogao je i Nikoli Jokiću da lakše podnese liderske obaveze i shvati činjenicu da će biti merna jedinica za urađeno na Prvenstvu. Najbolji i najkompletniji centar današnjice od dolaska u Staru Pazovu pa do polaska u Prag oseća se komotno u svojoj koži, toliko, da je bez većih ustručavanja i zadrške pokazao i svoju emotivnu stranu.

– Naša prva želja je da odemo u Berlin. Žreb nam nije povoljan, ukrštamo se sa najjačim ekipama. Najpre sa grupom D, a potom i sa najkvalitetnijom grupom iz Kelna. Iako se misli da smo dobili fantastičan žreb, uopšte nije tako. Nismo došli da budemo prvi u grupi, nego na kraju“, poruka je koju je selektor poslao neposredno pred poletanje aviona za Prag.

Pred uvertiru, osmostruki prvak Evrope, imaće za cilj da već od meča sa Holandijom započne proces dizanja forme na nivo potreban za najveća iskušenja pred kraj šampionata.

– Na pripremama smo počeli iz početka. Imali smo dobar izbor mesta na kojima smo trenirali, igrači su bili svesni da moraju da daju maksimum kako bismo stigli tamo gde želimo da budemo. Bilo je i improvizacije, ali bilo je i teško jer smo morali da pravimo formu za utakmice protiv Grčke i Turske. Bio je to poseban izazov i za mene i za ekipu. To je prošlo, nismo uradili sve što smo planirali, ali nisu ni drugi. Sada je važno da pobedimo prvu zvaničnu utakmicu, ali i da kroz mečeve koji dolaze rastemo“, poručio je dokazani stručnjak.

Danas na programu

Grupa C

14.15: Ukrajina – Velika Britanija (Sport klub)

17.00: Hrvatska – Grčka (RTS)

21.00: Italija – Estonija (Sport klub)

Grupa D

14.00: Izrael – Finska (RTS)

17.30: Poljska – Češka (Sport klub)

21.00: Srbija – Holandija (RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari