Srbija pobedila i Izrael, sa Poljacima za prvo mesto u grupi 1photo: Matias Horak/STARSPORT

Košarkaši Srbije savladali su Izrael 89:78 (24:18, 26:20, 15:20, 24:20 ) i posle sutrašnjeg dana pauze u četvrtak će u duelu sa Poljskom (21.00) odlučiti pitanje pobednika Grupe D. Dok će Izraelci u meču sa Češkom tražiti put u osminu finala. Meč je obeležio i rekord Nikole Jokića: postao je prvi igrač samostalne Srbije koji je u tri uzastopna meča postigao dabl-dabl, poena i skokova.

Izraelci se nisu predavali iako su većim delom utakmice bili u minusu oko 10 poena (najviše 13). lako su početkom poslednje deonice sveli razliku Srbije samo na dva poena i žestoko se borili do kraja, utisak je da je Srbija svedenom energijom od ove utakmice tipovala samo pobedu i da nije bilo toliko „umiranja u lepoti“ kao u meču sa Finskom.

Najveću zabrinutost izazvao je pad Vladimira Lučića krajem treće deonice, ali je kapiten ipak ustao i sam otipšao do klupe, što bi trebalo da znači da nije bilo ozbiljnije povrede

Izabranici Svetislava Pešića odigrali su još jednu ofanzivno uglavnom dobru utakmicu, s tim što je učinak takozvanih rezervista ovoga puta bio mnogo skromniji nego u prethodnim utakmicama. Svaki put kad bi Jokić i Micić bili van parketa uglavnom je padao tonus u igri, nestajalo je i energije, a posebno je padala u oči loša odbrana defanzivnog skoka.

Počelo je eksplozivno kao što to sve češće biva kad je ovaj sastav Srbije u pitanju. Za pet minuta 15:5, odlična odbrana i surov kontranapad, čad sedam poena Jokića. A onda je nastupilo malo zatišje, Izraelci su pogađali za tri, Srbiji nije išao šut sa distance (1-8) i ušlo se u egal period, ali je Srbija ipak imala plus šest na kraju prvog kvartala.

Drugu deonicu počeo je Svetislav Pešić sa malo „šarenom petorkom“ i morao je tajm-autom da preseče seriju prtoivnika koji su očas posla došli na samo poen zapstatka a i do prvog vođstva na utakmici (30:28). Vratio je peđić na parket startnih pet i ubrzo je prednost ponovo vraćena na 10 poena. Ono što je mirisalo na opuštanje pokazalo se sa čak 10 ofanzivnih skokova Izraelaca, izgledalo je kao da su oni više motivisani jer takvu prednost pod našim obručem nije još pokazala nijedna ekipa. Nikola Jokić je delovao nestvarno, ne smo da je odigrao perfektno poluvreme bez promašaja (7-7 iz igre, 5-5 sa penala, 20 poena) nego je pokazao izuzetno snalaženje u „gužvama“ kad su ga okruživala i po trojica protivničkih igrača, i rešavao ih „kao u igrici“.

Najefikasniji u timu Srbije bili su Nikola Jokić sa 29 poena, Micić je dao 19 aKalinić i Jaramaz po 10. U ekipi Izraela Madar je postigao 20, Deni Avdija 14 i Roman Sorkin 11 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari