Evropa više ne pazari u Superligi 1Foto: Starsport

Kada vam osvajači trofeja već u sezoni kupanja ispadnu iz kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, kao što je prošlog leta bio slučaj sa timovima iz Srbije, onda ne možete da očekujete pomamu stranih skauta i kupaca za fudbalerima iz naše Superlige.

Zbog toga će upravo završeni zimski prelazni rok na najbogatijem, zapadnom tržištu Evrope ostati upamćen kao jedan od najsiromašnijih kada su u pitanju transferi ovdašnjih igrača u te delove kontinenta.

Šampion i lider prvenstva Crvena zvezda nije prodala nijednog igrača u klubove iz Španije, Nemačke, Italije, Engleske i Francuske, ali ni u neku od evropskih liga nižih kategorija, a od devet odlazaka zaradila je samo na puštanju Portugalca Uga Vijeire u japansku Jokohamu (300.000 evra). Cvetković, Mouče, Fibel, Ahčin, D. Babunski, Mičel, Ilić i Avramovski su vraćeni u matične klubove, poslati na pozajmice ili su sa njima raskidani ugovori, uz prebijanje dugova kroz odustajanje od obeštećenja. Ono malo ozbiljnih ponuda stiglo je za Mihajla Ristića i Gejlora Kangu, ali za prvog vezistu niko nije hteo da izbroji tri miliona evra, dok njegov kolega sa sredine terena navodno nije na prodaju pre leta. Što ne znači da obojici ne bi bile izvađene karte u jednom pravcu da je neko rešio da se „otvori“ za njihove potpise, bez obzira što aktuelna uprava crveno-belih konstantno, na volšeban način, smanjuje ogroman dug i na svakoj polusezoni dovodi buljuk novajlija. Kao u poslednjih dva meseca, tokom kojih su u LJutice Bogdana stigli: iskusni povratnik Nenad Milijaš (Nei Mongol DŽongju), Srđan Vujaklija (Borac), Nemanja Milić (Spartak), Milan Senić (Bajer), Abraham Frimpong (Napredak), Milan Pavkov (Radnički Niš), Vladimir Jovović (Napredak, istekla pozajmica) i Ričmond Boaći (Latina), kojima bi uskoro trebalo da se pridruže (po) jedan štoper i desni bek.

Viceprvak i prvi pratilac u tekućoj SLS Partizan (još) ima manji dug od večitog rivala, ali ima rupu u klupskoj kasi, čija će dubina nastaviti da raste ako ne obori jednogodišnju suspenziju iz UEFA takmičenja, pa mu je svaki evro zlata vredan. Hvalili su se crno-beli velikim interesovanjem za svoje prvotimce, ali su na kraju „utopili“ samo precrtanog Uroša Đurđića, za šta su od Randersa (Danska) dobili svega 100.000 evra. Pošto su im propali grozničavi pokušaji da na dan zatvaranja „pijace“ prodaju dva velika talenta Nemanju Milenkovića i Nemanju Mihajlovića, koji su u utorak iz sata u sat „seljakani“ iz kluba u klub, da bi na kraju ostali na istoj adresi, s tim što neke informacije kažu da je prvi obećan Torinu, a Italijani već dali kaparu za primopredaju planiranu za leto. Loša vest za klub, ali dobra za trenera Marka Nikolića je da su tim napustili samo Gregor Balažic (kao slobodan igrač) i Sedrik Gogua, s kojim je Partizan u sudskom sporu zbog jednostranog raskida ugovora. I pazar je bio skroman, jer su dovedeni jedino Leandre Tavamba (Kairat) i Muhamed el Monir (Dinamo Minsk).

Ni trećeplasirana Vojvodina ne može da se pohvali prodajom igrača na „truli“ Zapad, odnosno trgovinom uopšte, za razliku od Voždovca i Javora, na primer. Beogradski „zmajevi“ zbog odlaska Stojanovića (Kotrijk), uz transfere Lukića u Belorusiju (Dinamo Minsk) i Jovanovića u Izrael (Hapoel Aškalon), a Ivanjičani zbog Vlahomitrosa (AEK) i Bjedova (Gent). Neki drugi nisu bili dovoljna preporuka za izdašne evropske kupce, ali jesu odskočna daska za klubove drugih i trećih razreda, kao: Novi Pazar za Ruševića (BATE Borisov), Čukarički za Jankovića (Jablonec), Napredak za Lekovića (Dinamo Minsk)… A, svi zajedno su manje ili više tumbali jesenje sastave, pri čemu je većina novajlija (pogotovo iz inostranstva) stigla bez obeštećenja, kao u onoj narodnoj „koliko para, toliko muzike“. Sve u svemu, preskromna trgovina, koju mogu da poprave samo eventualni poslovi u Rusiji, Izraelu, Turskoj ili Kini, gde prelazni rokovi još nisu zaključeni.

Premijerligaši najveće trošadžije

Tamo gde se imalo tamo se i mnogo trošilo, doduše negde manje a negde više. Klubovi iz engleske Premijer lige uložili su na primer u pojačanja 250 miliona evra, ali su ipak ostvarili ukupan profit od 40 miliona evra, najviše zahvaljujući transferima Oskara u Kinu (70), Pajea u Marsej (29) i Igaloa u Kinu (20). U francuskoj Liga 1 u fudbalere je uloženo 151.000.000 evra, timovi iz nemačke Bundeslige dali su 100.000.000, a italijanska Serija A 94.000.000. Najmanje se trgovalo u španskoj Primeri, za samo 23.000.000 evra, za šta nisu krivi mali apetiti ekipa sa ovog dela Pirineja već prvenstveno zabrana transfera Real Madridu i povučenost Barselone. Tako je najveću prodaju ostvario Viljareal, čiji je as Pato otišao u kineski Tijanđin za 18.000.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari