F1: Hamilton najbolji u Sočiju 1Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Vozač Mercedesa i aktuelni svetski šampion Luis Hamilton zabeležio je pobedu na VN Rusije voženoj u Sočiju i na taj način uvećao prednost u odnosu na konkurente u generalnom poretku vozača.

Do pobede je as Mercedesa došao ispred timskog kolege Valterija Botasa i pilota Ferarija Šarla Leklera, dok je drugi vozač italijanske ekipe, Sebastijan Fetel, odustao u 28. krugu zbog kvara bolida.

Upravo je Nemac startovao najbolje na današnoj trci, sa trećeg startnog mesta došao je do prve pozicije već pre druge krivine prvog kruga, a onda imao tempo koji niko nije mogao da isprati na stazi.

Ubrzo je u odnosu na drugoplasiranog Leklera imao četiri sekunde prednosti, a trećeplasiranog Hamiltona i više od sedam, no iz ekipe Ferarija je stigla direktiva da bi trebalo da propusti mladog Monačanina jer navodno Lekler ima bolji ritam od četvorostrukog svetskog šampiona.

Fetel nije poslušao savet ekipe, nastavio je da niže brze krugove, da bi ga ekipa pozvala u boks na zamenu guma nekoliko krugova pre timskog kolege, iako su bili na identičnom tipu pneumatika i iako je Fetel „vrteo“ odlične krugove.

Nešto duži ostanak na stazi Lekleru je doneo prvo mesto po izlasku iz boksa nakon zamene guma, a onda se odjednom Fetel našao u problemima nakon kojih je parkirao bolid pokraj staze.

Nastupilo je tada virtuelno vozilo bezbednosti, a ekipa Mercedesa je isto iskoristila da pošalje svoje vozače na zamenu pneumatika nakon kojeg su se vratili na prva dva mesta, ispred vozača Ferraija i ta mesta su zadržali do samog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari