F1: Trijumf Hamiltona uz obilatu pomoć Botasa i Mercedesa 1Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV POOL

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na 16. trci ove sezone voženoj u Sočiju za VN Rusije i tako „upisao“ 70. pobedu u karijeri.

Drugi je kroz cilj prošao njegov timski kolega Valteri Botas, a kao treći Sebastijan Fetel iz Ferarija.

Ipak, trku je obeležila timska naredna Mercedesa u 29. krugu upućena Valteriju Botasu koji je od početka držao sigurno prvo mesto, a nakon iste je Finac naglo prikočio i sačekao da ga obiđe do tada drugoplasirani Luis Hamilton, koji je posle do kraja odvezao trku bez greške i zabeležio novu pobedu u sezoni.

Ovaj potez Mercedesa je ostavio bez reči ljubitelje Formule 1 u Sočiju, pa na kraju trke Luis Hamilton nije ni dobio aplauz od publike, a na ovaj način se postavlja i pitanje kojim će putem nastaviti da se kreće ovaj sport, jer danas nije pobedio najbolji i najbrži vozač na stazi.

Uz to nije ni ispoštovan fer-plej kao osnovni postulat savremenog sporta, a na kraju će se ljubitelji „najbržeg cirkusa na svetu“ opravdano zapitati kome su još potrebne poklonjene pobede, makar i onda kada se vozači bore za šampionsku titulu?

U senci ove blago rečeno čudne odluke Mercedesa ostaje i sjajno obilaženje Luisa Hamiltona kada je po izlasku iz boksa pretekao Sebastijana Fetela u borbi za drugo mesto, kao i čitav trkački vikend Valterija Botasa koji je do polovine današnje trke bio perfektan, budući da je Finac juče u kvalifikacijama obezbedio pol poziciju.

Uz to, ne treba zaboraviti da je prošle sezone u ovoj trci trijumfovao upravo Valteri Botas u bolidu Mercedesa, pa posle svega viđenog ostaje jasan utisak da je on vozač kome najviše odgovora ova staza, iako se danas nije popeo na najvišu stepenicu pobedničkog postolja.

Timske naredne u ovom sportu nisu novost u ovom godinu, ali ono što je uradio prvi čovek Mercedesa Toto Volf će ostati zabeleženo u analima ovog sporta, najviše i zbog načina na koji je oduzeta čista pobeda Valteriju Botasu.

Nakon trke u boksu Mercedesa je vladao muk, a čak se pobedi koja mu je donela 50 bodova prednosti u odnosu na Sebastijana Fetela u šampionskoj borbi, nije radovao ni Luis Hamilton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari