Federer pobedio Nadala u finalu Šangaja 1MILAN KAMMERMAYER/EPA (arhivska fotografija)

Četvrti put ove godine Rodžer Federer uspeo je da nadigra Rafaela Nadala, u finalu Šangaja (6:3, 6:4), osvojivši tako šestu titulu ove sezone.

Švajcarac je prethodno bio bolji od prvog tenisera sveta na Australijan openu, u Majamiju i Indijan Velsu, i trenutno je jedini koji može da ugrozi španskog igrača na prvom mestu na ATP rang-listi.

– Ne razmišljam trenutno o prvom mestu. Vraćam se u Švajcarsku i sa svojim timom odlučiću da li da igram u Bazelu i Parizu. Fokusiran sam na London i trijumf tamo. Ako nastavim ovako da igram, ko zna možda se približim prvom mestu – kazao je Federer, koji zaostaje za Nadalom 1,940 poena. Pobede u Bazelu i Parizu omogućile bi mu da smanji zaostatak dok bi upravo London, kao i prošle godine, mogao da da konačan odgovor ko će 2017. godinu završiti kao najbolji teniser sveta.

Federer, koji je do druge titule u Šangaju došao nakon samo sat i 12 minuta igre, tokom cele godine je isticao u prvi plan da mu je najbitnije da ostane zdrav, zbog čega je pažljivo planirao sezonu, propuštajući turnire na šljaci. Kako je kazao, upravo to što nije igrao na šljaci razlog je pozitivnog skora koji ima ove sezone protiv Nadala.

– To što sam propustio deo sezone na šljaci mi je dosta pomoglo. Mudro sam postupio jer nisam morao da se borim sa porazima na šljaci – kazao je 36-godišnji igrač.

Pobeda u finalu je 700. trijumf u Federorovoj karijeri, ali i 94. titula, što ga stavlja na drugo mesto pored Ivana Lendla na listi najboljih. Na drugoj strani Nadal je doživeo prvi poraz od kada je zauzeo prvo mesto na ATP listi, ali s obzirom na prethodne dve nedelje u Pekingu i Šangaju može biti zadovoljan.

– Bio je ovo veoma težak meč za mene. On je igrao i brzo i dobro. Možda sam mogao neke stvari da uradim bolje, ali to je što je. Odigrao sam odličan turnir. Veoma sam zadovoljan celom azijskom turnejom. Dosta poena, dosta pobeda protiv jakih protivnika – zaključio je Nadal.

Šarapovoj prvi trofej posle suspenzije

Marija Šarapova osvojila je WTA turnir u Tjanđinu pošto je posle velike borbe pobedila Arinu Sabalenku sa 7:5, 7:6 (8). Beloruskinja je imala ogromnu prednost na početku prvog 4:1, a potom i drugog seta 5:1, međutim Maša se vraćala i na kraju uspevala da dobije setove. Ovo je bio 36. trofej u karijeri za Mariju Šarapovu, prvi posle dve i po godine. Šarapova će od danas biti 66. teniserka sveta, dok će Sabalenka biti deset mesta ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari