FIA istražuje incident između Kristofersona i Sainca seniora 1Foto: EPA-EFE/FERNANDO ALVARADO

Karlos Sainc senior je doživeo tešku nesreću na početku Ekstrim E trke, druge u ovogodišnjem šampionatu u kojem je njegov tim, Acsiona Sainz, imao ozbiljne šanse da ostvari pobedu koja bi bila prva od stvaranja ove ekipe.

Slike koje su stigle sa terena dovoljno su jasne u pogledu veličine nesreće koju je izazvao Johan Kristoferson (pilot RKSR tima u vlasništvu Nika Rozberga) u prvim metrima finalne runde prve od dve Ekstrim E trke koje se održavaju na Sardiniji (druga će biti održana ovog vikenda).

Sainc senior je vodio u trci pre nego što ga je otpozadi udario Johan Kristoferson, što je za posledicu imalo prevrtanje Špančevog automobila.

Sportski život Karlosa Sainza seniora satkan je od učešća u pobedama, ali i udesima. Zato su njegove reči nakon saznanja odluke stjuarda Ekstrim E šampionata u vezi sa kaznom Kristofersona nakon rizičnog manevra posebno snažne.

„Na sreću, svi pregledi su bili pozitivni i već sam izašao iz bolnice, iako osećam poprilične bolove“, počeo je objašnjavajući ono najvažnije, njegovo fizičko stanje.

„Međutim, duboko sam razočaran onim što se dogodilo na stazi, a još više činjenicom da je kazna od samo 30 sekundi primenjena na onoga ko je izazvao nesreću“, osudio je on stjuarde nakon poprilično čudne odluke.

Kristoferson je zbog te kazne izgubio pobedu, ali će već na narednoj trci moći da se takmiči.

Kako piše Marka, za Karlosa Sainca seniora je manevar u kojem je Šveđanin zabio svoj automobil u njegov „jedan od najozbiljnijih incidenata koje je višestruki šampion video i doživeo u više od 40 godina sportske karijere, a da vinovnik istog nije na adekvatan način sankcionisan”.

Ipak, ljubiteljima auto-moto sporta je odavno poznato ko je Karlos Sainc senior i koliko svaka njegova reč ima težine.

Zato je predsednik Međunarodne automobilske federacije Mohamed Ben Sulajem najavio da će preduzeti akciju po tom pitanju nakon što još jednom razmotri akciju švedskog vozača koja je mogla da košta života španskog pilota.

„Dragi Karlos Sainz, drago mi je da si dobro. Razmotrićemo stvar i razgovarati o tome sa odeljenjem za bezbednost FIA-e“, rekao je šef svetskog motosporta ubrzo nakon što je Sainc senior izašao iz bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari